Српски падобранци стигли у Русију

Трилатерална војна вежба „Словенско братство“ на којој учествују оружане снаге Белорусије, Русије и Србије почeла је данас у Новоросијску, а по први пут биће коришћени модернизовани десантни вишенаменски оклопни транспортери БТР-МДМ „Ракуша“, војна возила нове генерације БМД-4М и самоходни противтенковски топ 2С25 „Спрут-СД“.

AP Photo / Darko Vojinovic

Како Спутњик сазнаје, српски падобранци су данас стигли у Русију и придружиће се руским и белоруским десантним јединицама на војном полигону „Рајевски“ у Новоросијску.

Вежбе ће се одвијати у двема етапама. Војници ће у склопу припрема прво увежбавати различите сегменте вежбе, а након тога ће у периоду од 23. до 25. јуна бити спроведена активна фаза. Церемонија затварања војних вежби одржаће се 28. јуна.

Како је саопштило руско Министарство одбране, током вежби „Словенско братство 2018“ падобранци ових трију земаља увежбаваће специјалне акције за припрему и примену мултинационалне батаљонске групе у извршавању мировних и антитерористичких задатака.

На вежби учествује више од 700 припадника Ваздушно-десантне војске (ВДВ) Русије, око 50 припадника Специјалне бригаде Војске Србије и око 250 припадника десантних јединица Белорусије.

Руски медији су јавили да су белоруски војници у недељу стигли у Краснодарски крај и да је достављено више од 40 јединица белоруске војне технике, оклопних транспортера БТР-80 и возила МАЗ.

Припадници руских десантних јединица приредили су свечани пријем у част белоруских колега, након чега су се у колони пребацили на полигон „Рајевски“.

Ипак, највише војне технике и наоружања за ове вежбе обезбедила је Русија, као земља домаћин. У вежбама ће бити коришћено 12 авиона тактичке и војно-транспортне авијације Ваздушно-космичких снага РФ и око 500 јединица борбене и аутомобилске технике.

У оквиру спровођења активне фазе вежби десантне јединице ће обављати задатке лоцирања и уништавања базног логора терористичке формације у одређеној зони одговорности, извршиће падобрански десант из авиона Ил-76, спустиће се из хеликоптера Ми-8 уз помоћ ужета, савладаваће водене препреке, а такође ће имати и бојева гађања.

Руководилац вежбе је заменик команданта ВДВ-а за миротворске операције и Колективних снага за оперативно реаговање (КСОР ОДКБ) генерал-потпуковник Александар Вјазников.

Овогодишња вежба у Русији представља наставак веома успешне сарадње оружаних снага Русије и Србије која је започета још 2014. када је у Србији на полигону Никинци изведена вежба „Срем-2014“.

У 2015. години вежба је реализована на територији Руске Федерације под називом „Словенско братство 2015“ и на њој су поред оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије први пут учестовали и припадници оружаних снага Републике Белорусије.

Три војске поново су се сусреле на вежби „Словенско братство-2016“ која је изведена 2016. године у Србији на аеродрому Ковин и полигону Пасуљанске ливаде.

Прошле године вежбе су одржане у Брестску у Белорусији.

 

Спутњик
Аутор: Оливера Икодиновић

Коментари: