Херберт Кикл очекује конкретне мере против илегалне миграције на Западном Балкану

Министар унутрашњих послова Аустрије Херберт Кикл очекује од данашњег састанка са европским комесаром Димитрисом Аврамопулосом и министрима држава Западног Балкана конкретне мере за борбу против илегалне миграције на Балкану.

Херберт Кикл очекује конкретне мере против илегалне миграције на Западном Балкану

У писму упућеном Аврамопулосу, Кикл указује на ситуацију у вези са избеглицама на југу Европе.

„Развој у Југоисточној Европи, то јест дуж балканске руте, даје повод за забринутост. То се тиче и грчко-турске границе, као и такозване обалске руте преко Албаније, Црне Горе и Босне и Херцеговине. Због тога сматра да стање на Западном Балкану захтева повећану пажњу, како се не би поновила ситуација из 2015.2016“, указао је Кикл у писму које је објавила агенција АПА.

Ситуација у Грчкој је и даље веома тешка, пошто је притисак на острва веома велики, нагласио је Кикл додајући да се може видети и раст мигрантског таласа преко Западног Балкана.

„У првих четири месеци је број илегалних прелазака граница преко копненог пута, у поређењу са истим периодом прошле године, порастао више пута. Посебно је погођена Босна и Херцеговина“, рекао је Кикл без навођења конкретних бројки.

Док Авромопулос сматра да је ситуација далеко удаљена од оне 2015. године Кикл, истиче да се стање мора ставити под контролу и искористити све могућности.

 

„Ефикаснија заштита граница је кључна“

Кикл се изјаснио за интензивнију политичку, стратешку и оперативну сарадњу у борби против илегалне миграције и жели појачане мере у области протеривања.

Кључни фактор у борби против илегалне миграције је, према његовим речима, стварање ефикасније заштите граница.

Са колегама из региона Кикл је већ почетком месеца договорио заједничко деловање.

„Ми смо, на пример, подстакли успостављање механизма за непосредно посматрање илегалног мигрантског таласа, како би имали актуелну ситуацију стално у виду“, рекао је Кикл.

Даље је договорено успостављање посебне групе за борбу против кријумчара.

Кикл сматра да би Европска комисија требало да анализира стање на рути и предузме одговарајуће мере.

Истовремено, Кикл је информисао Европску комисију о планираној вежби на прелазу Шпилфелд у Аустрији.

„Циљ вежбе је савладавања напрасног раста нерегуларне миграције од стране аустријске полиције“, рекао је Кикл.

 

Танјуг

Коментари: