Кина оптужила САД за покретање трговинског рата

Отпочињање трговинског рата САД и кршење тржишних правила наноси штету интересима не само обеју земаља, већ и читавом свету, наводи се у изјави Министарства трговине Кине у одговору на претње Вашингтона да ће увести нове царине на кинеску робу

„Покретање трговинског рата САД и кршење тржишних правила не одговара тенденцијама савременог света, штети интересима, народима и компанијама двеју земаља и наноси штету интересима читавог света“, наводи се у изјави кинеског Министарства.

У изјави се наводи да ће Кина предузети реципрочне мере уколико Сједињене Америчке Државе уведу нове царине на кинеску робу.

„Ако америчка страна потпуно изгуби разум и објави нови списак, кинеска страна ће бити приморана да предузме свеобухватне квантитативне и квалитативне мере и пружи одлучујући одговор“, истиче се у изјави.

Такође се наводи да је реакција кинеске стране усмерена на заштиту и одбрану државних интереса и интереса кинеског народа, као и на заштиту система слободне трговине и заједничких интереса целог човечанства.

Министарство трговине је нагласило да ће, упркос свим спољним променама, Кина наставити чврсто да се придржава политике реформе и отворености, да ће промовисати висококвалитетни економски развој и убрзавати изградњу савременог економског система.

Раније је амерички председник Доналд Трамп саопштио да је наредио да се припреми списак кинеске робе вредне 200 милијарди долара за могуће увођење додатних царина од 10 одсто, уколико Кина настави с повећањем царина на америчке производе.

Прошлог петка, 15. јуна, амерички председник увео је увозну царину од 25 одсто на увоз из Кине у износу од 50 милијарди долара годишње. Нове царинске дажбине на кинеску робу граничне и царинске службе Сједињених Америчких Држава почеће да наплаћују од 6. јула. У саопштењу америчког председника наводи се да ће Вашингтон увести додатне увозне дажбине уколико Пекинг одговори на већ уведене.

Без обзира на то, кинеске власти су одмах објавиле да уводе царину од 25 одсто на увоз 659 врста робе увезене из Сједињених Америчких Држава у вредности од 50 милијарди долара. Царина за 545 наведених артикала у вредности од око 34 милијарде долара почиње да се примењује 6. јула, а за остале артикле датум ступања на снагу ове трговинске мере биће објављен касније.

 

Спутњик

Коментари: