Границе између Косова и Србије не постоје и зато нису утврђене, поручио је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и истакао да је потпуно неприхватљиво и немогуће да неко Србији данас поставља било какве ултиматуме.

министар спољних послова Србије Ивица Дачић (Фото : Лола Ђорђевић)

Реагујући на изјаву председника привремених косовских институција Хашима Тачија, да ће се у недељу, током наставка дијалога у Бриселу, на столу наћи питање границе између тзв. Косова и Србије, Дачић је поручио: «Мислим да је повлачење признања независности Косова од Либерије наш скромни допринос наставку дијалога. Да видимо да ли је све решено како они мисле, а то што они причају, прво треба да заврше оно што су потписали па да се убацују друге теме.»

Дачић је на конференцији за новинаре казао да не зна да ли ће бити у делегацији наше земље у наставку дијалога у Бриселу, мада је председник Александар Вучић наговестио такву могућност, али да зна да је пре пет година потписао Бриселски споразум, који Албанци нису реализовали.

«Шта ће сада измислити још да потпишемо, па да чекамо још пет година. Прво да виде хоће ли да заврше шта су потписали. Убацивање других тема, као раније, није више могуће. То је било могуће пре десетак или двадесетак година.

Неко да данас Србији поставља ултиматуме – то је потпуно неприхватљиво и немогуће. Не прича се о томе да се дође до компромиса око граница, већ о утврђивању, јер границе не постоје», нагласио је он.

Дачић је казао да прво треба да се види да ли постоје границе између Косова и Албаније, а пошто видимо да нема контроле, то је «Велика Албанија».

Осврнувши се на одлуку Либерије да повуче признање косовске независности, Дачић је рекао да је то нешто што Приштину изузетно нервира, јер показује да није све решено.

Упитан за тзв. зелену трансверзалу, Дачић је казао да код дела Албанаца постоји жеља за њеним стварањем.

«То није ништа ново, то постоји више векова. То је позната жеља још из доба Аустроугарске и Турске да се одвоје Србија и Црна Гора линијом која би ишла преко Косова, Санџака и БиХ. Препрека томе је северно Косово и у томе је ствар», јасан је Дачић.

Очигледно је, казао је, да би неко волео да се то питање реши на такав начин да Срба тамо више нема.

«Мислим да су то фантазије опасне по регион», упозорио је шеф српске дипломатије.

Не брину га, казао је, Албанци и великоалбанске теорије, већ њихови ментори који се праве да то не чују и не знају, па када закуца на њихова врата та врста екстремизма и тероризма, испадне да су и они забринути због тога.

«Многе од тих земаља подржавале су разне осободилачке покрете који су постали главна терористичка претња. Иза идеје Зелене трансверзале је исламски екстремизам», поручио је Дачић.

Србија подржава свако решење које доприноси стабилности

Ивица Дачић каже да Србија подржава свако решење између Атине и Скопља које ће допринети стабилности целог региона.

Упитан да ли је Београд честитао Македонији на договору са Грчком о новом имену те бивше југословенске републике, Дачић је рекао да «нисмо никоме ништа честитали, јер се тако нешто не честита појединачно».

«Имамо позитивно мишљење и подржавамо сваки договор. То су билатерална питања где ми немамо потребе да се укључујемо. Да ли желимо да се то питање реши, наравно да желимо. Желимо сву срећу и Атини и Скопљу и да то све допринесе стабилности региона», поручио је Дачић.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;