Србија је на путу ка ЕУ и у последњих 12 месеци предузела је важне кораке у правцу усклађивања са европским стандардима, поручио је данас известилац Европског парламента за Србију Дејвид Мекалистер, представљајући нацрт свог извештаја о Србији посланицима Спољнополитичког одбора Европског парламента.

Известилац за Србију и председавајући Спољнополитичког одбора Европског парламента у првом представљању нацрта свог извештаја о Србији каже да извештај има пет кључних порука.

Као прву, Мекалистер је навео даљи напредак земље у области развоја функционалне тржишне економије, обезбеђивање економског раста и очување макроекономске и монетарне стабилности.

„Приступање ЕУ зависи од учинака који се огледају у усвајању и пуној примени неопходних реформи. Приступање Унији нису датуми, већ резултати и искрено се надам да ће Србија наставити пут ка чланству и у наредним месецима“, каже Мекалистер.

Као другу кључну поруку Дејвид Мекалистер наводи да је владавина права у срцу приступних преговора и да је напредак у тој области неопходан за приближавање Србије ЕУ.

„Иако Београд показује јасну опредељеност да реши нека од питања, важно је да се појачају напори, посебно у циљу обезбеђења независности правосуђа и целокупног правосудног система, и да се безусловно бори против корупције и организованог криминала“, каже Мекалистер.

Медијске слободе морају да буду гарантоване и у наредној години ситуација у медијима у Србији мора се поправити, трећа је порука Дејвида Мекалистера.

„Сви се слажемо у овом Одбору да је слобода медија у срцу демократије. Она се не може постићи само усвајањем закона, већ и стварањем позитивне атмосфере за медије“, подвлачи Мекалистер.

У својој четвртој поруци известилац за Србију констатује да држава наставља ангажман на нормализацији односа са Косовом и да на иницијативу председника Александра Вучића води унутрашњи дијалог.

„И косово и Србија сада треба да раде на пуној имплементацији свих већ постигнутих споразума и то у доброј вери и на време. Формирање Заједнице српских општина је приоритет, а мора се решити и питање енергетике између двеју страна“, наводи известилац.

Пету поруку Мекалистер је упутио српском Парламенту и позвао на ефикасан надзор извршне власти у земљи.

Нагласио је да се транспарентност, свеобухватност и квалитет законодавних процеса мора повећати, а коришћење хитних процедура смањити.

„Народна скупштина мора активно да преузме своју улогу у расправи и надзору закона“, закључио је Дејвид Мекалистер.

Он је позвао Србију да не одлаже рад на обавези постепеног усклађивања спољне и безбедносне политике са политиком ЕУ.

Посланици Афета до 30. августа могу да подносе амандмане на нацрт извештаја о Србији.

Нацрт би требало да буде усвојен на Спољнополитичком одбору у октобру, а Европски парламент би у новембру требало да гласа и усвоји извештај о Србији.

 

Танјуг

Тагови: ; ;