Министар безбедности БиХ Драган Мектић изјавио је данас да миграције у БиХ, али и у целом региону, у највећој мери функционишу на бази кријумчарења људи и трговине људима, указујући да се Тужилаштво БиХ не сналази и споро води истраге у овим кривичним делима.

 

 

«То није карактеристика само за БиХ, него за целу руту. Тражио сам и данас од полицијских агенција да сваки дан морају бити присутни на тој рути. Трговина људима је постала уноснија и од кријумчарења дрогом», рекао је Мектић новинарима у Сарајеву.

Мектић је навео да је, према информацијама којима располаже, правосуђе у Србији процесуирало више од 200 случајева трговине људима, док истовремено Тужилаштво у БиХ више месеци ради на једном случају, те позвао ову правосудну институцију да агилније почне радити на тим предметима.

Он је након седнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ истакао да су полицијске агенције запазиле да су се појединци из мигрантских група почеле бавити кријумчарењем људи и пљачкањем мигранта.

Мектић је поновио да је проблем недостатак људства и опреме за безбедносне агенције да би се могла квалитетније надзирати граница, те напоменуо да је са нивоа БиХ издвојено свега 75.000 КМ из текуће резерве што је усмјерено Црвеном крсту за хуманитарну помоћ мигрантима.

Он је нагласио да је изразито задовољан донаторским одзивом амбасада и међународних институција у БиХ, посредством којих је обезбеђено пет милиона евра, а та средства биће оперативна почетком јула и утрошена и у техничко опремање прихватних центара за мигранте.

Мектић је рекао да размишља о покретању иницијативе да се Оружане снаге укључе у решавање проблема који су повезани са мигрантском кризом.

«Покренућу иницијативу да створимо све предуслове за могућност ангажовања Оружаних снага. За сада нема потребе да уводимо Оружане снаге, али предвидећемо то да, уколико би проблем ескалирао до те мере, рачунамо и на њих», додао је Мектић.

Он је рекао да му је на састанцима у Бриселу, на констатацију да проблем нелегалних миграната у БиХ долази из ЕУ, односно две земље чланице Грчке и Бугарске, речено да нема чаробног штапића за рјешавање питања миграција те да је неопходно јачати систем заштите граница.

Министар безбједности је најавио да ће одређени број миграната за које је неопходно да буду под 24-часовним надзором бити смјештен у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

Мектић је након сједнице Оперативног штаба за питање миграција у БиХ рекао да су до јуче у БиХ била 6.982 мигранта, од којих је 6.208 исказало намјеру за подношење азила, а 611 поднијело захтјев за азил.

«Већ дуже времена, трећа седмица, како говорим да је поднесено 611 захтева за азил. По основу прхивата смо углавном из Хрватске примили 310 миганата, а из БиХ по основу реадмисије вратили 575 миграната», рекао је Мектић.

Од данас, како је рекао Мектић, креће се у испуњавање техничких услова како би објекти «Агрокомерца» у Великој Кладуши и касарна Ушивак у Хаџићима били потпуно опремљени за прихват миграната.

Он је напоменуо да мигрантима неће бити толерисано да бораве ван прихватних центара у БиХ, те позвао грађане који прихватају мигранте да пусте институцијама да раде свој посао.

Тагови: ;