Специјални саветник европског комесара за проширење и суседску политику Јоханеса Хана за Западни Балкан, Франц Шаусбергер, оценио је да би договор око вишедеценијског спора о имену Македоније могао изазвати низ позитивних последица по регион и целу Европу и истиче да је решавање билатералних спорова најважнији предуслов у приближавању ЕУ.

Шаусбергер је, у ауторском тексту за бечки дневник Пресе, истакао да, ако договор премијера Грчке и Македоније, Алексиса Ципраса и Зорана Заева, према којем би ново име те бивше југословенске републике гласило «Република Северна Македонија», буде стварно примењен, онда би то окончало не само вишедеценијски конфликт ове две земље, већ би имало и низ последица по овај део континента.

То би, како додаје, био и сигнал да ЕУ своју улогу као мировни посредник може успешно да игра, и то поред огромних потешкоћа у сопственим редовима.

Шаусбергер наглашава да је стратегија о проширењу, коју је Европска комисија 5. фебруара, представила изазвала динамику на Западном Балкану која се не сме потценити.

Договор би, ако буде ратификован, изазвао низ последица — за Македонију би тиме била уклоњена значајна препрека на путу ка приступним преговорима са ЕУ.

То би, сматра Шаусбергер, значило да би преговори били отворени и са Албанијом, јер су се обе земље у стратегији ЕУ заједно именоване.

Међутим, истиче да Албанија најпре мора показати да озбиљно мисли са реформом правосуђа и да неће деловати само против корумпираних службеника на најнижем нивоу, већ до највиших судија.

Окончање конфликта Македоније и Грчке могло би дати нови подстицај у дијалогу Београда и Приштине, сматра он.

Шаусбергер наглашава да одрживо решење билатералних односа међу кандидатима за пријем у чланство ЕУ са Западног Балкана представља одлучујући предуслов за даље приближавање.

ЕУ, како подсећа, није спремна да нерешене конфликте унесе у Унију.

Шаусбергер указује да остаје и да се види да ли ће македонско-грчко решење имати позитиван утицај и на решење бројних нерешених питања међу народима БиХ, додајући да ако то не буде тако та земља може, на листи европске интеграције, пасти.

Исто тако истиче да остаје нада да ће земље чланице, пре свега скептици и кочничари из Француске, Холандије и делом из Немачке на Самиту ЕУ крајем јуна признати напретке на Западном Балкану и дати зелено светло за почетак приступних преговора са Македонијом и Албанијом.

У сваком случају, констатује да охрабрујући развој око македонског питања доприноси мирољубивом развоју компликованог и нестабилног дела нашег континента и тиме уопште миру у Европи.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ; ;