Чувени Ансамбл  «Александров'» који сваким гостовањем у нашој земљи остави дубок и неизбрисив траг у памћењу српског народа, поново наступа у Београду. Сутра 23 јуна на платоу испред Храма Светог Саве у Београду у 20.30, публика ће бити у прилици да ужива у спектаклу једног од културних симбола Русије.

Хор Александров(фото : Лола Ђорђевић)

Хор «Александров», који је свој први наступ одржао 12. октобра 1928. године у Централном дому Црвене армије,ове године обележава девет деценија постојања. Име је понео по оснивачу-композитору Александру Васиљевичу Александрову, аутору химне Совјетског Савеза и Русије.

Академски ансамбл песама и игара руске армије „Александров“ сматра се симболом и поносом руске културе.

Ансамбл броји више од 200 људи, укључујући 150 професионалних уметника: солисте, мушки хор, оркестар, плесачке групе, а репертоар обухвата више од 2.000 песама. То су народне, родољубиве и војничке песме и игре, а изводе и духовну музику и класике руских и светских композитора

Његове наступе широм света употпуњују оркестар дувачких инструмената и руских народних инструмената попут домри, балалајки и хармоника и јединствена плесна трупа која својим акробацијама и изузетним плесним умећем одузима дах публици.

У целом свету ансамбл «александров» стављају у ранг са руским брендовима као што су Бољшој театар, Ермитаж, Третјаковска галерија и Музеј дијаманата московског Кремља.

На сцени испред Храма Светог Саве у Београду ансамбл ће наступити бесплатно, у саставу од 50 чланова хора, 30 чланова оркестра, четворице солиста и 26 играча, под вођством два диригента.

Хор Александров(фото : Лола Ђорђевић)

Биће то први пут да Академски ансамбл песама и игара Руске армије „Александров” наступа пред београдском публиком под отвореним небом са јединственом сценографијом, и то у пуном саставу од 112 чланова.

Ово је други наступ чувеног руског хора и оркестра у Београду у новом саставу, који је формиран након трагичне погибије 84 члана ансамбла у авионској несрећи крајем децембра 2016. године.

Подсетимо, у несрећи која се догодила 25. децембра 2016 године када се авион Ту-154 срушио у Црно море погинула су 64 члана хора „Александров“.

Министарство одбране Руске Федерације обновило је Ансамбл у најкраћем року и први наступ су имали већ у фебруару  2017 године у Москви.

 

 

Тагови: ; ; ; ;