Амерички председник Доналд Трумп продужио је санкције Северној Кореји за још годину дана, наводећи да нуклеарно оруже те земље и даље представља «ванредну претњу», а то је учинио само десет дана пошто је рекао да из Пјонгјанга више нема опасности, јавио је АП.

У уредби Трампа се наводи да постојање и опасност ширења фисионог материјала употребљивог за оружје на Корејском полуострву, те поступци и политика владе Северне Кореје и даље представљају ванредну претњу националној безбедности, спољној политици, економији Сједињених Држава.

Санкције Северној Кореји, које су на снази од 2008., обнављају се извршном уредбом.

Након састанка са севернокорејским лидером Ким Џонг уном у Сингапуру 12. јуна, Трамп је рекао да ће санкције бити укинуте тек када Пјонгјанг оствари напредак у денуклеаризацији.

Међутим, дан након састанка с Кимом, 13. јуна, Трамп је на Твитету написао да се свако данас може осећати сигурније и да више нема нуклеарне претње Северне Кореје.

Трампова уредба о продужењу санкција се поклопила с објавом америцког министарства одбране о отказивању војних вежби с Јужном Корејом на неодређено време.

 

Танјуг/Новости

Тагови: ;