Министар безбедности Босне и Херцеговине рекао је након седнице Савета министара БиХ на којој је било речи о мигрантској кризи која је захватила БиХ да је организовани криминал преузео руту.

Савет министара БиХ данас је на седници расправљало о Информацији о мигрантима закљученој 24. јуна.

«У БиХ је регистровано више од седам хиљада илегалних миграната, 600 их поднело захтев за азил. Ниједан није одобрен што указује на то да мигранти не желе азил, само формално подносе захтев како би оправдали боравак у БиХ. Злоупотребљавају институт азила. Прихватили смо по основу реадмисије од Републике Хрватске 317 миграната, а другима предали висе од 500 незаконитих миграната» –  рекао је Мектић, преноси Н1.

Како је навео, додатне полицијске снаге су на терену и раде на заштити граница.

» Од Владе ФБиХ писмено су нас обавестили да су уступили касарну Ушивак и просторе Агрокомерца у Великој Кладуши. Решавају се прикључци струје, канализације&хеллип; У Агрокомерцу имамо донацију Аустрије око 50 специјализованих шатора, клима, грејање. Уз додатне контејнере и санитарне чворове које ћемо правити у Великој Кладуши»  – изјавио је Мектић.

Након донаторске конференције, навео је Мектић, јавио се одређени број земаља с конкретним понудама.

«Чешка Влада донира милион евра, купујемо мобилне и стационарне камере, и друге уређаје за осматрање, беспилотне летелице, јачамо капацитете граничних прелаза. Биће јос донација. Боравио сам у Бриселу, говорили смо о одлучнијем дјеловању по питању сузбијања илегалних миграција. Сви смо пали на испиту и организовани криминал нам је преузео руту. Ниједна земља није смела то дозволити. Морамо ефикасније то спријечавати. Почећемо оперативно да делујемо. Заједничко деловање полиција у југоисточној Европи. Да демантујем још једном глупости о 150 хиљада миграната који ће се овде населити. Додик то користи у изборној кампањи» – навео је Мектић.

Служби за послове са странцима од 14. до 21. јуна пријављено је 615 незаконитих миграната, од којих је намеру за подношење захтева за азил у БиХ исказало 467 особа, али ниједна није поднела захтев за азил, наводи се у Информацији о стању у области миграција у БиХу вези с повећаним приливом миграната, коју је разматрао Савета министара.

На територији БиХ, према расположивим подацима, у првих шест месеци Служби за послове са странцима пријављено је 7.128 незаконитих миграната, истиче се у овој информацији и додаје да је намеру за поношење захтева за азили у БиХ у истом периоду, односно од 1.јануара до 21.јуна, исказалао 6.354 особе, док је 611 особа поднијела захтјев за азил. У Информацији коју је сачинило Министарство безбедности истиче се да се БиХ у задњем кварталу прошле године, а посебно у овој години, суочила са знајаним порастом незаконитих миграција преко своје територије.

Тагови: ; ;