Кијев је био домаћин конференције ОЕБС-а о слободи говора у Украјини на којој се између осталог разговарало о ситуацији са украјинским режисером Олег Сенцов, који је добио 20 година у затвору у Русији.

Сенцов је оптужен за припремање терористичких аката на територији Крима. Руска истрага је утврдила да је режисер код себе имао експлозивна средства — али Сенцов и званични Кијев негирају.

Када су се говорници на конференцији дотакли ове теме, појавио се и непознати мушкарац у војној униформи и сензационалано признао неке чињенице.

Из збуњујуће изјаве овог мушкарца, следи да је у току «анексије» Крима он превозио туда некакав предмет, због кога је касније осуђен Сенцов. Из контекста његовог говора, може се извући закључак да је реч управо о експлозиву.

Он је такође рекао да режсер поседује информације које не иду у прилог Кијеву. Према његовим речима, он је одлучио да о томе каже службама безбедности да би се идентификовали људи који су предали Сенцова руским безбедносним службама.

Следи цитат у целини:

«Једад од тих предмета (на основу којих је Сенцов оптужен за тероризам — ур.) сам ја лично превозио -својим аутомобилом, којим сам превозио и нашу војску, до последњег човека на Крим. Остале активности сам ја спроводио, али на друштвеним мрежама (неразумљиво). … до последњег борца Саксовог гарнизона (неразумљиво), у коме сам у совјетско доба служио.

И у неком од оних тренутака сам обезбеђивао појединциме, чија имена не желим да дам.

Зашто све ово открвам? Желим датајне службе коначно сатнају ко су ти издајници који су предали ове информације и Олега. Видите, «двадесетку», коју је добио (20 година у затвору — ед.) — то је практично осуда на смрт — то јест, обим сазнања које он има, је управо доказ тих двадесет година, које је добио. Не иде у прилог ни Кијеву ни осталим друговима то што он зна.»

 

«Страна» је идентификовала човека са видеа. На Фејсбуку, његово име је Иван Сирко, а по нашим информацијма, његово право име је Сергеј Стериков.

На његовој страници је много фотографија, а на наскорије додататој се налази са председавајућим Канцеларије тужиоца Андрејем Лисенком.

Стериков је често на сликама са војницима, а и сам често носи војну уноформу

Судећи по наградама, «Сирко» је служио у АТО.

И судећи по овој фотографији, Стериков је волонтер. На његовом Фејсбуку се помиње да носи помоћ војсци од канадске дијаспоре.

А у следећој објави говори да је 2014. био на Криму.

 

Тагови: ; ; ; ;