Одложена посета руског амбасадора Сребреници

Посета руског амбасадора у Босни и Херцеговини Петра Иванцова Сребреници, која је била планирана за среду, је одложена, потврђено је агенцији „Фена“ у Амбасади Руске Федерације.

Одложена посета руског амбасадора Сребреници

Између осталог, било је планирано да се током посете општини Сребреница амбасадор Иванцов састане с начелником Младеном Грујичићем и његовим замеником Нермином Аливуковићем.

„Фена“ је такође пренела да је Управни одбор Меморијалног центра Сребреница-Поточари одлучио да ускрати дочек делегацији руске Амбасаде.

„Одлука о ограничењу приступа и ускраћивању дочека није донета због амбасадора Иванцова лично, већ зато што би представљао државу чији званични ставови почивају на негирању геноцида у Сребреници“, пише у саопштењу Управног одбора.

Како се наводи, Управни одбор Меморијалног центра нема мандат да забрањује било којем посетиоцу који долази с искреним намерама да изрази саосећање према жртвама, „па тако ни господину Иванцову, чија лична осећања Управни одбор није разматрао, нити оспоравао“.

Међутим, оцењено је да би одобравањем стандардне процедуре, у случају те посете Меморијалном центру, Управни одбор дао легитимитет поменутим ставовима институција Руске Федерације.

 

Танјуг

Коментари: