Председник Европског савета Доналд Туск позвао је данас Европску унију (ЕУ) да се спреми за најгоре сценарије са Америком Доналда Трампа, уочи дводневног самита лидера Уније у Бриселу.

«Верујем, надајући се и даље најбољем, да морамо да будемо спремни за најгоре сценарије» с Вашингтоном, навео је Туск у позивном писму лидерима ЕУ на самит на којем ће се размотрити и односи са САД поред главних тема имиграције и реформе зоне евра.

«Када разговарамо о миграцији или реформи зне евра, важно је да имамо на уму геополитички контекст који је уследио на самиту Групе седам индустријски најразвијенијих земаља (Г7) у Канади», када су се САД изненадно повукле из заједничке декларације о којој се напорно преговарало, подсетио је Туск.

Предсендик Европског савета је рекао да упркос «неуморним напорима о очувању јединства Запада», трансатлантски односи су под разним притисцима због политике америчког председника Доналда Трампа.

«На жалост, поделе се не односе само на трговину», додао је Туск.

Трансатлантски односи су затегнути од доласка Трампа на власти због несугласица о разним питањима, као што су споразум о климатским променама, нуклеарни споразум са Ираном и пресељење америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим.

Америчка администрација увела је 1. јуна царинске дажбине на европски челик и алуминијума, због чега је Брисел узвратио таксама на увоз типичних америчких производа.

Од увођења царинских тарифа, САД о том питању више не разговара са ЕУ, рекла је јуче европска комесарка за трговину Сеселија Малмстром.

Бета

Тагови: ; ;