Митрополит Амфилохије одговорио на питање: Шта значи подела Косова

У манастиру Грачаница данас је обележен Видовдан, а митрополит Амфлохије је током свете литургије послао јавности и политичке поруке, попут речи да одрећи се Косова или га делити или „стављати на референдум“ могу само они који „не знају шта је Косово“.

„Нада је Косово, није безнађе никада било. И данас није безнађе, него је нада и тако ће то бити и у будућим временима. Они који не знају шта је Косово, они проносе приче, хоће да деле Косово. Шта значи поделити Косово?“, запитао је Амфилохије, пренели су бројни портали и медији.

То значи, одговара митрополит, „поделити ћивот Светога краља Дечанскога, распарчати краља Дечанскога и његове свете мошти“, „делити мошти светих архиепископа пећких и светиње које сијају овде кроз векове и сијаће овде до краја света и века“.

Амфилохије је поручио и да Косово не може бити на референдуму, јер Косово је, како је рекао, „глава Лазарева, а његово тело је у Раваници“.

„Овај други део Србије, то је тело Лазарево. Одрећи се главе Лазареве, то значи остати безглав, одрећи се самога себе и свога бића, свога звања историјског“, рекао је и додао:

„Одрећи се грађења своје будућности на том крајеугаоном камену Христу Богу распетоме и васкрсломе, грађења на живоносном гробу Христовоме, на коме је саграђена и гради се сва историја човечанства и грађења на косовском завету, на гробу Косовском.“

Митрополит је рекао и да је данашње стање плод насиља, које неки признају као нормално, као што у овом тренутку признају, како је рекао, „моји Монтенегрини, не Црногорци“.

 

Танјуг