Око 100.000 људи протестовало је у Бечу због новог радног времена које аустријска влада намерава да омогући, а могло би дневно да износи и 12 сати.

Савез синдиката Аустрије (ОеГБ) успео је, и поред почетка летњег распуста у школама на истоку Аустрије, да мобилише огроман број људи који су устали против намере владе.

Председник ОеГБ Волфганг Кациан затражио је од владе да пита грађане на тему радног времена.

Ради се о највећем протесту од 2003, када је такође више десетина хиљада људи демонстрирало против пензијске реформе.

Међу учесницима протеста био је градоанчелник Беча Михаел Лудвиг, као и некадашњи канцелар, лидер Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) Кристијан Керн, који је протест оценио одговором грађана на политику актуелног канцелара Себастијана Курца.

Председница Радничке коморе Ренате Андерл истакла је у обраћању окупљенима да није време за продужавање, већ скраћење радног времена.

Представници синдиката најавили су да ће наставити са протестом портив намере владе.

«Ако желе раднички рат, добиће га», поручио је шеф синдиката запослених у дрвној индустрији Јозеф Мухич.

И Кацијан је најавио да ће се окупљени вероватно веома брзо поново видети.

«Ми ћемо отпор пружити сви средствима која су нам на располагању», рекао је он.

Шеф синдиката запослених у пошти Хелмут Кестингер чак је позвао на рушење владе.

Аустријска влада намерава да омогући радно време од 12 сати, али истиче да се задржава законско осмочасовно радно време, односно радна недеља од 40 сати, али да предузећа треба да добију могућност да од запослених, ако на то добровољно пристану, у случају потребе, затраже да раде и 12 сати, уз надокнаду кроз слободан дан или новац.

Тагови: ; ;