Председник македонског парламента Таљат Џафери оценио је данашњу поруку из Брисела, да ће Македонија добити позиви за чланство у НАТО током предстојећег самита Алијансе у јулу, као најважнију вест коју је, како је рекао, та држава добила у последње три деценије од проглашења независности.

Сада, каже Џафери, споразум са Грчком треба спровести у складу са предвиђеном динамиком — референдумом, а потом и уставне промене.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг поручио је данас, након разговора са македонским премијером Зораном Заевим у Бриселу, да ће Македонија постати чланица НАТО тек када у потпуности имплементира споразум, који је потисала са Грчком о новом имену те бивше југословенске републике.

«Врата за Македонију су отворени, а ви сте на прагу:, рекао је Столтенберг.

С обзиром на то да је председник Ђорђе Иванов одбио да потпише Закон о ратификацији грчко-македонског споразума, након што је он усвојен у парламенту, Џафери је најавио да ће се тај закон поново наћи на дневном реду Собрања 5. или 6. јула.

«Ако Иванов други пут не потпишете указ, то ће постати лоша пракса, коју морамо зауставити. Иванов мора престати да узурпира своја овлашћења јер нема право на апсолутни вето. Парламент има овлашћење да спроводи вољу изабраних представника и све институције дужне су да спроведу и поштују Устав», рекао је џафери новинарима у парламенту, пренели су македонски медији.

Најавио је да, ако Иванов поново не потпише указ о проглашењу Закона о ратификацији споразума са Грчком, исто решење ће се користити за тај споразум и Закон о употреби језика.

Једна од опција, коју је раније спомињао Џафери, је да се они пошаљу у Службени гласник без потписа председника Иванова.

Џафери тврди да нема дилему када је реч о одржавању референдума на којем би требало да буде потврђен споразум са Грчком, те да ће референдумски поступак бити спроведен на исти начин као и избори.

«Референдум ће бити спроведен у складу за изборним законом», рекао је Џафери поводом примедби да два закона, о референдуму и изборима, нису у складу.

Поновио је и да ће референдум највероватње бити одржан у септембру.

Додао је да ће на референдуму моћи да се изјасни и македонска дијаспора, али не у иностранству, већ само у земљи.

Говорећи о процедури, председник парламента је рекао да ће цела процедура трајати најверовтније до краја године.

Танјуг

 

Тагови: ; ; ; ;