Јерменија се све више окреће западном свету, где је нови «савезник» већ обећао велике могућности и перспективе.

Данас је постало познато о посети јерменског председника Армена Саркисијана Вашингтону, а, како преноси новински портал Хакин, револуционарни шеф владе Никол Пашињан у посљедње време посјећује и «западне партнере».

Како стручњаци кажу, нема ту много изненађења. Про-западни вектор у републици изграђен је давно. Још 2005. године у Еревану је отворена највећа америчка амбасада у Сједињеним Државама, друга у америчкој дипломатској мисији у Берлину.
Сви записи и особље амбасаде, броји 2500 хиљада запослених, што за земљу са популацијом од не више од три милиона људи је много.

Међутим, ако се претпостави да Јерменија има личне независне ставове о спољној политици, како је скромна република привукла Вашингтон? Амерички аналитичар Даниел Гаинор изражава своје мишљење о овом питању, под претпоставком да је главни извор Јерменије њена локација.

«Јерменија, земља са непокретностима са три милиона становника, вероватно се налази у најхладнијој регији на свету», рекао је Гаинор. — Јерменија се граничи са Турском, Азербејџаном, Грузијом, Ираном. Као бивша совјетска земља, Јерменија се ослања на Русију због трговине и војне подршке. »

Аналитичар је сигуран да је овај фактор постао кључ у интересу Вашингтона за ову државу: «САД имају свој утицај у свих поменутих пет земаља, а Јерменија је на пољу визије као потенцијално снажна полуга за унапређење америчких циљева».

Пре свега, према речима стручњака, САД ће учинити све да Нагорно-Карабаху дају Азербејџану. Ово је неопходно како би се ослабио положај Русије у Јерменији и консолидовала војна база НАТО-а.

Истовремено, арменски експерт-интернационалист Сурен Саркисјан признаје да Јерменија не користи политичку кризу у односима између Вашингтона и Москве. Као последица тога, прикладно је да република тражи заштиту од страних партнера.

«Пошто је Јерменија стратешки савезник Русије, који је наш главни трговински партнер, америчке санкције сигурно ће имати директан утицај на Јерменију. Сви схватамо шта се дешава са економијом Јерменије, када се цене нафте и гаса или курс девизног курса руске рубље «, рекао је Саркисјан, нагласивши да» са ове тачке гледишта напетост у руско-америчким односима не може негативно утицати на Јерменију » .

Политолошки научник верује да Јерменија мора максимално искористити потенцијал америчко-јерменских односа: «Само је мали део тога коришћен у односима између Јермена и Америке. САД нису само главна суперсила. У овој земљи, као што знате, јерменска заједница има озбиљне могућности, при чему можемо решити сва питања. »

«Стога мислим да би Министарство спољних послова, Министарство одбране, Министарство за дијаспору и Савет безбедности Јерменије у том правцу требали водити озбиљан и координиран рад, јер сам сигуран да ће све ово само дати позитиван резултат», рекао је Саркисјан.

Тагови: ; ; ;