Туск: Аустрија треба да настави са приближавањем Западног Балкана ЕУ

Председник Савета ЕУ Доналд Туск истакао је, приликом свечане примопредаје председавања ЕУ на планини Планаи код Шладминга, да је Бугарска много урадила на приближавању Западног Балкана Унији и изразио уверење да ће Аустрија наставити тим путем.

Туск: Аустрија треба да настави са приближавањем Западног Балкана ЕУ

Бугарски премијер Бојко Борисов предао је симболично, председавање аустријском колеги Себастијану Курцу на Планају у присуству великог броја грађана који су се окупили на заједничком пикнику под мотом „Поздрав Европи“.

На заједничкој конференцији за штампу Курц је казао да је Аустрија поносна и радосна што од сутра преузима председавање ЕУ.

„То је велика част за нас, али и велика одговорност, иако преузимамо председавање у тешком међународном окружењу, које имамо у овом тренутку“, рекао је он указујући на тензије ЕУ са Русијом, али и непредвидивим стањем у САД и у самој Унији.

Такође је указао и на велики изазов по ЕУ са Брегзитом, када прва земља добровољно напушта Унију.

„Желимо да будемо градитељи мостова, да смањимо тензије у ЕУ, осигурамо да ЕУ буде снажна. Желимо да дамо допринос да ЕУ буде тања, јединственија и фокусиранија“, поручио је Курц.

Указао је да ће Аустрија усмерити фокус на безбедност, јер је мото председавања „Европа која штити“, са циљем повећања безбедности, али и осигуравања благостања.

„Можемо бити успешни у томе само ако постоји сарадња унутар ЕУ“, нагласио је он.

Борисов је истакао да је је неопходно да се обезбеди безбедност у ЕУ и да је то могуће само ако је Унија јединствена.

С тим у вези је рекао да Бугарска стоји на располагању Аустрији током њеног председавања, као чланица Тројке, додајући да је због континуитета Софија стално размењивала информације са Бечом током свог председавања.

Туск је изразио уверење да ЕУ у овом тренутку не би могла бити у бољим рукама.

„Аустрија је одувек била место сусретања истока и запада, севера и југа, и својим централним положајем била је увек место изградње мостова“, објаснио је он.

Рекао је да је уверен да ће Курц током председавања Унији наставити да гради те мостове.

Мото „Европа која штити“ није могао бити боље изабран јер је Европи сада потребна безбедност. Грађани очекују од нас да покажемо посвећеност успостављању безбедности и реда. Грађани ЕУ то желе не зато што су ксенофобични и желе зидове према другима, већ зато што је посао свих политичких ауторитета да примењују законе, штите своју територију и границе, објаснио је Туск.

Рекао је да ЕУ мора бити уједињена по питању успостављања безбедности и стабилности.

„Желимо и стабилност у свом суседству, јер добар сусед је увек бољи од далеког пријатеља, посебно данас када немамо много далеких пријатеља“, констатовао је Туск.

Танјуг

Коментари: