Поједини европски политичари десног центра толико су «сити» мађарског премијера Виктора Орбана, иначе кума «нелибералне демократије», да желе да га избаце из клуба, али — не могу, наводи данас портал «Политико».

FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

«Не допада нам се оно што Орбан говори, али за сада морамо да живимо са тим» — то је осећај који преовлађује међу посланицима Европске народне партије (ЕПП) и званичницима седам земаља, који су дали изјаве овом порталу у европском издању.

Умерена струја у ЕПП, из земаља као што су Холандија, Шведска, Финска и Луксембург, залаже се да Орбанова странка Фидес буде искључена из групе због своје реторике против ЕУ и онога што виде као растуће злоупотребе владавине права.

Међутим, ова струја није бројчано довољна снажна да може да истера Орбана из ЕПП, док је лидерима ове паневропске групе мађарски премијер потребан како би били сигурни да ће остати највећи блок у Европском парламенту.

Орбан, са своје стране, нема намеру да оде из ЕПП.

За то време, како наводи неименовани члан Европског парламента, «ЕПП је практично подељена на пола» кад је реч о Орбану, а тај раскол је изнет на видело ове недеље када је Одбор ЕП за грађанске слободе подржао резолуцију у којој стоји да би Мађарска могла да озбиљно прекрши вредности ЕУ.

Осам чланова ЕПП гласало је за тај текст, док је девет гласало — против.
Високи члан ЕПП, такође неименован, рекао је за Политико да су, испод површине, поделе унутар блока комплексније и да се не своде само на оне који су за Орбана и оне који су против њега.

«Постоје три групе у ЕПП. За избацивање Орбана су либерали, из Шведске и Холандије. Затим, ту су непоколебљиви подржаваоци Фидеса, укључујући ЦСУ из Баварске и Аустријанце. А у средини је ЦДУ Ангеле Меркел», објашњава он.

У међувремену, Орбан зна да су бројке на његовој страни, и то је велики проблем за умерене у ЕПП који би желели да га се отарасе, напомиње европски портал.

Фидес, како се подсећа у анализи, сада има 11 чланова у ЕПП групи и Европском парламенту, а за разлику од осталих чланова ЕПП, који и јавно и приватно признају да очекују да ће изгубити места на изборима 2019, Фидес очекује да ће проћи чак још боље на предстојећим европским изборима.

Мађарска владајућа партија се, наиме, нада да ће јој припасти 12 места у Европском парламенту, који ће иначе, како је најављено, бити смањен са 751 посланика на 705, због изласка Британије из ЕУ.

Другим речима, удео Фидеса међу посланицима ЕПП ће вероватно порасти, што објашњава зашто Орбан сматра да може да усвоји тон у стилу «потребан сам вам», уместо «молим вас, задржите ме», наводи Политико.

Један од неименованих саговорника овог портала међу посланицима ЕПП каже, међутим, да је боље задржати Фидес у тој групи како би се са њима могло директно разговарати јер, како каже, «Орбан увек слуша до одређеног тренутка».

Уз то, Фидес је и својеврсна тачка окупљања других странака десног крила у централној и источној Европи, а Орбан и његови посланици могли би да буду и мост за посланике из мањих партија до деснице ЕПП уколико, као што се очекује, главне центриистичке проевропске партије не задрже апсолутну већину, указује се у анализи.

Уколико би ЕПП, ипак, избацила Орбана, постоји опасност да Орбан «заврши у наручју» пољске владајуће партије Право и правда или, пак, италијанске популистичке владе, оцењује Политико.

Све то објашњава зашто Манфред Вебер, лидер ЕПП у ЕП и кандидат за председника Европске комисије 2019, каже за овај портал да је време да се Европа уједини, а не да се дели, «јер само тако може бити успешна».

И неки чланови ЕПП верују да ће задржавање Орбана и Фидеса унутар групе спречити да постану још екстремнији, али ипак, званичници ЕПП упозоравају да то не значи да Фидес има «зелено светло за све» и да ће морати да поштује правила игре.

«Мислим да ће избори 2019. за то бити тест. Правила игре и црвене линије биће много јасније», закључује Зигфрид Муресан, портпарол ЕПП.

Танјуг

Тагови: ; ; ; ;