Норвешка и Србија имају добре, партнерске односе у политичком, економском и културном домену и Норвешка пружа пуну подршку Влади Србије у европским интегарцијама и свим реформским напорима, поручила је премијерка те земље Ерна Солберг.

Премијерка Србије Ана Брнабић и премијерка Норвешке Ерна Солберг (фото : Лола Ђорђевић)

Солберг је, након састанка са премијерком Србије Аном Брнабић, истакла да Србија има водећу улогу у домену стабилности, као и да Норвешка остаје посвећена питањима везним за Западни Балкан.

Како је рекла, Западни Балкан и даље има потребу за већом стабилизацијом, економским развојем и владавином права.

«Настојаћемо да поспешујемо сарадњу у овом региону», подвукла је Солберг.

Навела је да постоји могућност за унапређене економске сарадње две земље, те указала да је Србија призната дестинација за норвешке компније и да је, и да то премијерка Брнабцић као жена која је дошла из пословног света зна, важно да се створе једнаки и предвидиви услови за стране инвеститоре, попут одговарајућих пореских и организационих услова.

«Треба да послужимо једни другима као инспирација», рекла је Солберг.

Премијерка Србије Ана Брнабић и премијерка Норвешке Ерна Солберг (фото : Лола Ђорђевић)

Премијерка Србије Ана Брнабић захвалила је гошћи за посети, која, како је рекла, показује све боље и ближе односе Србије и Норвешке и све ближи ниво сарађе две земље у будућности.

Назначила је да Норвешка, иако није чланица ЕУ, подржава европске интеграције Срније и нашој земљи пружа велику подршку и техничку помоћ.

Норвешка је, подвукла је Брнабић, важан партнер када је реч и о регионалној стабилности на Западном Балкану.

«Рагзоварали смо о регионалној стабилности, увек и о питању КиМ и могућности за компромис како би се дошло до нормализације односа са Приштином и свему што Србија чини како би раширила добру комуникацију, толеранцију и раузмевање са свим партнерима на Балкану», рекла је Брнабић.

Премијерка је навела да економска сарадња две земље расте, али да је и даље скромна.

Прошле године трговинска размена Србије и Норвешке била је 58,2 милиона евра и била је рекордна година, са осам одсто већом разменом него 2016.

«Постоји низ области у којима можмео да унапредимо сарадњу и надам се да ће после ове посете уследити бољи имопулс за норвешке иневститоре и њихово интересовање за Србију», рекла је Брнабић.

Подвукла је да од Норвешке можемо много да научимо, и кроз Нордисјку пословну алијансу — привредну комору нордијских земаља, и то не само о економији, већ и о регионалној стабилнсоти и повезивању.

Указала је да је Норвешка један од највећих билатералних донатора Србије, која је за 15 година инвестирала 216 милиона евра кроз развојну помоћ, као и да је ове године дуплирала износ те помоћи на 6,3 милиона евра, са 3,1 милион евра из прошле године.

Посебно је навела да је половина те помоћи упућена у економски развој најсиромашнијих делова Србије.

«Норвешка ради са нама на пројектима у вези са владавином права, подржава рад на медијској стратегији, као и на сузбијању сиве економије», рекла је Брнабић.

На питање да ли се разговарало о дигитализацији и медијској стратегији и како би Норвешка својим искуствима могла у тим областима да помогне Србији, Солберг је рекла да су то две области у којима постоји сарадња две земље.

Како је рекла, Норвешка је дигитализовала јавни сектор, што доводи до смањења трошкова привреде, као и до тога да грађани успоставе боље односе са јавним сектором.

«Неко ће рећи да су порези високи, али је све једноставно, трошкови система су мали», рекла је Солберг и сугерисала да би Србија могла да учи и из грешака које је Норвешка у том процесу правила.

Премијерка Србије Ана Брнабић и премијерка Норвешке Ерна Солберг (фото : Лола Ђорђевић)

Када је реч о медијима, Солберг је рекла да у Норвешкој медији имају систем управљања и, како каже, имају принципе које поштују и на основу којих поступају.

«Имају управљачко тело, које утврђује када је дошло до кршења правиила у извештавању. Интересантно је што имате слободу штампе и систем на основу којег можете да избалансирате ту слободу», рекла је она.

«Када је реч о лажним вестима, морате да имате основне принципе које ћете поштовати, а то се поштује у Норвешкој», подвукла је она и додала да Норвешка пружа подрску Влади Србије у тој области, оценивши као похвално то што је Србија кренула у уређивање медијске сфере.

Иначе, данас су министар за рад Зоран Ђорђевић и амбасадор Норвешке Арне Санес Бјорнстад потписали анекс уговора између норвешког Министарства спољних послова и српском Министарства за рад у вези са пројектима кроз које Норвешка подржава повећање капацитета Инсектората за рад.

http://www.novosti.rs

 

 

Тагови: ; ; ; ;