Европска унија ће бити комплетна тек када се тој заједници нација придруже и земље Западног Балкана, изјавио је у Стразбуру аустријски канцелар Себастијан Курц, представљајући посланицима Европског парламента приоритете аустријског председавања ЕУ.

Себастијан Курц је поручио да ће један од три приоритета аустријског председвања бити приближавање Западног Балкана чланству у ЕУ.

Као преостале приоритете навео је безбедност и борбу против илегалне миграције, као и дигитализацију и аутоматизацију у циљу осигурања просперитета ЕУ.

«Западни Балкан не само да има европску перспективу коју заслужује, већ заслужује и чланство у ЕУ. Зато ћемо и радити најбоље што знамо како би подржали процес њиховог приступања ЕУ», изјавио је Курц.

Такође је поручио да ЕУ мора да буде активна у свом суседству како би осигурала стабилност, безбедност и мир.

«Југоисточна Европа, а посебно Западни Балкан, близу су срца Аустрији», каже Курц.

Аустријски канцелар је затражио да се земљама Западног Балкана да «искрена перпектива» и омогући стабилно напредовање ка чланству у ЕУ, да би се, како је рекао, победиле друге земље које имају утицај у региону и комплетирао ЕУ пројекат.

«Морамо да у неком тренутку завршимо пројекат ЕУ и уведемо те земље у Унију како би допринели напретку ЕУ, али и подржали наше основне вредности», оценио је Курц.

Курц је додао да је решење спора око имена између Грчке и Северне Македоније значајан охрабрујући знак, и изразио задовољство што постоји «основна спремност на отварање преговора са Албанијом и Македонијом», иако је званичан Беч желео још јасније сигнале.

«Западни Балкан је интегрални део безбедносне архитектуре Европе»

Према његовим речима, посебно је у мигрантској кризи доказано да Западни Балкан није само интегрални део Европе, већ и интегрални део њене безбедносне архитектуре.

Курц је истакао да је мигрантска криза протеклих година изазвала велику несигурност код грађана Европе и уздрмала поверење у способност Уније да обезбеди сигурност.

Због тога, како је нагласио, неопходно је безбедност у Европи и заштиту европских грађана поставити као највиши приоритет.

Према његовим речима, неопходно је да дође до промене парадигме у европској политици миграције, а заштита спољних граница је предуслов да се осигура даље вековни пројекат безграничног шенгенског простора.

Самит ЕУ, према Курцу, предузео је важни корак у исправном правцу.

Изразио је задовољство што је по први пут концепт прихватних платформи прихваћен у Савету ЕУ.

Одрживо решење мигрантске кризе, сматра Курц, могуће је постићи само ако је свих 28 држава јединствено.

«Европа не сме дозволити да буде подељена»

Даљи приоритет Аустрије је обезбеђивање благостања и дигитализација.

«У овој области Европа мора да искористи своју шансу. Последњих 20 година смо доста тога преспавали», рекао је Курц нагласивши да је неопходан прави нови почетак, ако европска предузећа желе убудуће да играју и даље улогу на светском тржишту.

Само ако се високо технолошки производи буду правили у Европи могуће је осигурати благостање, навео је Курц.

Што се Брегзита тиче, Курц је поручио да Европа не сме дозволити да буде подељена.

«Европа је наша будућност и у Унији има много више онога што нас повезује, него што нас дели», оценио је Курц додајући да Аустрија преузима председавање у време преокрета.

Према његовим речима, међународни поредак се мења, постоји непредвидива америчка администрација која угрожава међународне споразуме, а истовремено Кина бележи брзи економски успех.

Када је реч о Русији, рекао је да Аустрија жели да да допринос да се канали за дијалог са Москвом појачају, подвукавши да је мир на нашем континенту могућ само са, а не против Русије.

Танјуг

Тагови: ; ;