Председници Србије и Украјине Александар Вучић и Петро Порошенко одржали су заједничку прес конференцију у Београду. Конференција је одржана након потписивања  билатералних споразума. Један од њих је безвизни режим за грађане Украјине у Србији до 90 дана.

Током разговора велика пажња посвећена је историјској и културној сарадњи две земље и проблему Косова и Метохије.

Александар Вучић и Петро Порошенко (фото: Лола Ђорђевић)

Порошенко је заузврат поменуо и «територијални интегритет Украјине» укључивши и Крим. Али већина разговора била је посвећена европским интеграцијама.

Председник Србије изјавио је том приликом да није оптимиста као његов украјински колега.

„Данас сте могли да видите зашто је Порошенко много бољи политичар од мене. Он је са великим оптимизмом најавио 2025, којој се обојица надамо. Ја то не могу да обећам грађанима Србије, јер то не зависи само од нас. Могу само да обећам да ћемо да радимо све што можемо“, објаснио је Вучић на заједничкој конференцији за штампу.

Опубликовано Lola Djordjevic Вторник, 3 июля 2018 г.

 

Рекао је да није тако шармантан као Порошенко и да нема тај осмех, нити енергију да може тако нешто да „прода“ грађанима, већ да може само да им обећа да морамо и да ћемо да радимо све што је до нас.

„Ако Петро каже да можемо 2025, сада сам и ја мало опмитистичнији“, истакао је Вучић.

Александар Вучић (фото : Лола Ђорђевић)

 

СКОК УВОЗА И ИЗВОЗА СА УКРАЈИНОМ, МОГУЋА ЛИНИЈА ЕР СРБИЈЕ ЗА КИЈЕВ

Вучић је на конференцији за новинаре после сусрета са Порошенком указао да је тек од прошле године, после великог пада, остварена виша трговинска размена у висини од 357 милиона долара, уз скок нашег увоза и извоза.

«И даље имамо значајан дефицит у трговинској размени са Украјином. Очекујемо и разговарао сам са председником Порошенком да дамо инекцију сарадњи да достигнемо цифру од милијару евра, па да видмо како ће ићи даље», рекао је он.

Вучић је изразио уверење да ће у наредном периоду Србија и Украјина моћи да потпишу споразум о слободној трговини, подсећајући да није лако доћи до договора о том питању.

«Уверени смо да ћемо имати конструктиван и пријатељски став Украјине по питању нашег приступања Светској трговинској организацији», додао је он.

Александар Вучић и Петро Порошенко(фото : Лола Ђорђевић)

Вучић је истакао да је неопходно да се унапреде контакти и између људи две земље, да желимо да видимо још већи број Украјинаца у Србији, као и српских држављана у Украјини.

«Покренули смо иницијативу, а добићемо анализу нашег оператера Ер Србије да ли је могуће успоставити редовну линију за Кијев. То би био значајан подстрек нашим пријатељским односима», нагласио је он.

Вучић је пренео да је прошле године било 10.64 туриста из Украјине у Србији, и да је у првих пет месеци ове године забележен раст од 12 одсто.

То, према његовим речима, може бити и више.

Подсетио је да је са Порошенком разговарао прошлог месеца у Турској, приликом отварања гасовода ТАНАП, и да су тада разговарали о енергетским и другим питањима.

Петро Порошенко(фото : Лола Ђорђевић)

Порошенко је оценио је да се трговинска размена између две земље повећава, што је забележено и у првом кварталу ове године, али да га брине црна металургија у Србији. Како каже, на пословном форуму који су организовали он и Вучић, главна порука ће бити колико је важно да се украјински новац улаже у Србију и обрнуто.

Такође је указао да је Украјина, када је реч о унапређењу пословне климе, начина скок са 153 на 76 место што није пошло за руком ниједној другој држави.

«Сарадњу можемо да почнемо од прехрамбене индустрије, потребни су нам српски ресторани, а ту је и фармација, машинска индустрија», истиче Порошенко.

Најавио је да ће се у најскорије време састати Међувладине комисије које ће размотрити два кључна питања — житарице и кукуруз.

ПОТПИСАНИ СПОРАЗУМИ

Министри спољних послова Србије и Украјине, Ивица Дачић и Павле Климкин потписали су данас у Београду Споразум Владе Србије и кабинета министара Украјине о изменама споразума о укидању виза за држављане Украјине. Споразум је потписан у оквиру посете председника Украјине Петра Порошенка Србији, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Такође министар Климкин са директором Управе царина Србије Милош Томић потписали су Протокол о сарадњи у области размене статистичких података.

Потписивање споразума (фото : Лола Ђорђевић)

Тагови: ; ;