Вулкан на планини Агунг на индонежанском острву Балију поново је избацио пепео и лаву, саопшила је индонежанаска геолошка агенција. Усијана маса се разлила у дужини од два километра од кратера.

Бучна вулканска ерупција почела је нешто после 21 сат по локалном времену, а трајала је више од седам минута, наводи се у саопштењу, преноси АП.

Индонежанска геолошка агенција наводи да ниво упозорења на Агунг није подигнут и да зона забране приласка око кратера остаје у обиму од четири километра.

Данашња ерупција је, како се објашњава, била најблажег типа кад је реч о експлозивним вулканским ерупцијама.

У саопштењу се људи који живе у близини река позивају на опрез, посебно у влажним метеоролошким условима, због опасности од муљевитих вулканских остатака који се брзо крећу.

Овај вулкан, који се налази око 70 километара североисточно од Куте, главног туристичког места на Балију, последњи пут је имао велику ерупцију 1963, када је погинуло 1.100 људи.

Прошле године је забележен драматичан пораст вулканске активности, због чега је евакуисано на десетине хиљада људи, али се ситуација смирила почетком ове године, након чега су, у фебруару, власти статус упозорења спустиле са највишег.

Прошле недеље је, међутим, међународни аеродром на Балију био затворен пола дана због вулканског пепела са Агунга, што је пореметило путовање десетина хиљада људи.

B92

Тагови: ; ; ;