Један од познатих артефаката који се налази у Антрополошком националном музеју у Мексико Ситију, диск уклесан као рељеф на каменој базалтној плочи, након пола века добио је ново значење.

То је диск пречника близу четири метра који се узбраја међу најлепше рељефе из периода Астека, извајан је негде око 1511. по налогу последњег астечког владара Момтезуме II (1502-1520) и када су престоницу Теноктитлан освојили шпански конкистадори на челу са Кортесом, нашли су овај диск на једној платформи у главном храму.

Када су шпански освајачи сравнили астечку престоноцу, овај диск је нестао да би био пронађен затрпан испод главног трга Мексико ситија 1790. године, недалеко од главног астечког храма где су га Шпанци први пут видели.

Тада су мислили да је диск, тежак 22 тоне, сунчани сат, а лик у средини да је астечки бог сунца Тонатиух.

Има и данас археолога који прихватају то тумачење централног лика, али археолог Дејвид Стјуарт са Универзитета Тексаса у Остину има друго мишљење, које је пренео амерички двомесечник за археологију «Аркеолоџи » за јули/август ове године из мексичког часопис «Археологија мексикана».

Овим је отворио нову дискусију око прелепог дела астечких вајара, које Мексиканци сматрају да је део њиховог националног идентитета.

Стјуарт тврди да је лик у средини диска портрет краља Астека Монтезуме који је ту приказан као Бог Сунца.

Он је уверен да су Астеци свог владара поистовећивали са Богом Сунца и да су често практиковали да боговима дају ликове својих господара.

То је портрет, тврди Стјуарт, јер на глави има краљевску круну и поистоветили су га са богом што иначе у случају Монтезуме није био случај већ је обично приказан по страни како неком од богова приноси нешто на дар.

http://www.novosti.rs/

Тагови: ; ; ; ;