У Грузији је по потерници Интерпола ухапшен турски држављанин Серкан Куртулуш, осумњичен за убиство руског пилота Олега Пешкова у Сирији 2015. године, пренео је турски лист Хуријет.

Серкан Куртулуш на слици са Алпарсланом Челиком,чланом турске ултра десничарске организације «Сиви вукови» који је првобитно преузео одговорност за убиство руског пилота, али је касније одбио да призна кривицу.

Куртулуш, кога су Руси описали као шефа мафијашке групе која је у новембру 2015. године убила руског пилота Олега Пешкова, ухапшен је у Тбилисију 29. јуна и налази се у затвору у грузијском граду Рустави, југоисточно од престонице, а лист наводи да је Турска затражила његово изручење.

Серкан Куртулуш

Криминална група којој припада вршила је кривична дела у највећим градовима Турске, међу којима у Анкари, Истанбулу и Измиру.

У рацији коју је спровела турска полиција, ухапшено је 49 припадника те криминалне групе, међутим Куртулуш је успео да побегне у Грузију, након чега је Турска од Интерпола затражила да распише потерницу.

Куртулуш је међу 18 особа које се сумњиче за убиство руског пилота.

Бомбардер Су-24 којим је управљао Олег Пешков оборила је турска авијација 24. новембра 2015. године. Пилот је успео да се катапултира из запаљене летелице, али су га убили терористи у Сирији.

Патолози кажу да је обдукција показала да је његово беживотно тело било подвргнуто скрнављењу.

„Регистровали смо многобројне хематоме који су настали после смрти“, каже представник истражних органа у извештају, објавила је руска телевизија ЛајфЊуз.