Почетну срећу откривања живих и здравих 12 младих фудбалера и њиховог тренера, после деветодневне потраге, сменила је у уторак брига како их извући из поплављене пећине на северу Тајланда, где су заробљени у лавиринту подземља.

PressFrom

Професионални рониоци успели су да допру до стене на којој се налазе склупчани њих 13, окружени растућом водом због обилних падавина. Сада је испумпавањем те воде из подземног система пећина, кога су се латили спасилачки тимови, почела трка са временом за спас младих «заробљеника».

У међувремену, професионални рониоци се боре да, у тешким околностима, дотуре храну и лекове већ исцрпљеној групи.

Успели су чак да инсталирају и телефонску линију, како би дечаци могли да се чују са породицама. Али, тиме је њихова, већ опасна ситуација, само добила на драматичности.

Тим пре што су пред пећинским «заробљеницима» два подједнако тешка избора. Или ће морати да науче како да роне, кроз муљ, или ће бити принуђени да чекају месецима да се вода повуче, како би могли да изађу.

У другом случају, то значи још четири месеца боравка у пећини, уз ослањање само на оно што рониоци успеју да дотуре. Но, прва опција је, још рискантнија, јер већи део групе не само да не зна да рони, већ ни да – плива!

Тренутно је седам ронилаца, укључујући доктора и медицинску сестру, са групом у пећини. Уз храну и негу, они покушавају да им подигну уједно и имунитет и морал.

หลังได้ทานอาหารเพิ่มพลังงานที่หน่วยซีลดำน้ำนำเข้าไป และแพทย์ทหารที่ผ่านการฝึกในหลักสูตรนักทำลายใต้น้ำจู่โจมตรวจร่างกายทีมหมูป่าทุกคนแล้ว น้องๆส่งเสียงทักทายผู้คนที่รอคอยอยู่นอกถ้ำฝากมาครับ(บันทึกภาพ 03/07/18)#ทีมหมูป่าทีมSEAL#ThainavySEAL

Опубликовано Thai NavySEAL Вторник, 3 июля 2018 г.

Уверавају их да ће изаћи из пећине живи, иако је истина да би четири месеца у пећини представљало најгори сценарио.

Дечаке је у пећини успео да лоцира тим британских ронилаца, који је притекао у помоћ тајландским специјалцима.

Прве речи 13-члане групе откривене на стени окруженој водом биле су: «Гладни смо као вукови!» А онда су питали колико дуго су под земљом, и кад ће моћи напоље.

Дечаци старости између 11 и 16 година, заједно са тренером од 25, нестали су 23. јуна, оставивши као једини траг испред пећине бицикле и ранце.

Претпоставља се да су ушли у пећину по сувом, а онда је изненадна, јака киша, блокирала излаз.

Пронађени су четири километра од улаза, где су се пробили кроз бујице, које су, иначе, редовна појава у овој области, у ово доба године, а трају обично до октобра.

Чланови локалног фудбалског тима су кренули на екскурзију са тренером, која се претворила у једну од најнеизвеснијих и најопаснијих авантура у коју су сада упрте очи целог света.

БУШЕЊЕ ПЛАНИНЕ

Досадашњи покушаји испумпавања воде из пећина нису дали жељене резултате. С друге стране, велики је ризик подвргавати непливаче обуци роњења у мутним водама, пуним блата.

Тимови стручњака, стога, покушавају да пронађу начин да «пробуше» планину и евентуално тако допру до пећине.

 

 

 

Тагови: ; ; ; ;