Земљотрес јачине 5,2 степени по Рихтеру погодио је Албанију, а потрес се осетио и у Црној Гори и Македонији. После првог потреса, регистровано је још неколико, од којих је најјачи износио 4,3 степена Рихтерове скале. Како је објављено на сајту за праћење земљотреса «earthquake-report», земљотрес је регистрован северозападно од Драча на дубини од 17 километара.

Потрес, који је трајао десетак секунди, осетио се и у престоници Тирани, као и у Валони на југу земље. Становници вишеспратница у Тирани су напустили зграде одмах после потреса, преноси Ројтерс.

Још нема извештаја о евентуалној штети, осим што је пријављено да су се на неколико зграда појавиле пукотине. Земљотрес је регистрован у близини залива, популарног међу туристима, на око 30 километара западно од Тиране.

Неименовани званичник службе за ванредне ситуације изјавио је за АП да нема повређених. Градоначелник Тиране Ерион Вељиај позвао је људе да не паниче и да «избегавају зграде док власти не разјасне околности».

Земљотрес се осетио и у Подгорици, преноси РТЦГ.

Црногорски Сектор за сеизмологију саопштио је да је у 11.01 сати регистровао јачи земљотрес са епицентром на 24 километра северозападно од Тиране.

«Јачина овог земљотреса у жаришту износила је пет степени Рихтерове скале, што одговара епицентралном интензитету од ВИ-ВИИ степени Меркалијеве скале. Жариште овог земљотреса лоцирано је на дубини од девет километара», саопштио је Сеизмолошки завод.

Саопштено је да је земљотрес на основу нумеричког модела промене интензитета са растојањем у овом региону, магнитуде земљотреса и дубине жаришта, могао изазвати извесне материјалне штете у епицентралном подручју. Агенција МИА наводи да се потрес осетио у области Дебра, на западу Македоније, где је изазвао узнемирење код становништва.

Земљотрес је регистрован нешто после 11 сати.

Тагови: ; ; ;