Борисов: Западни Балкан остаје на врху приоритета ЕУ

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је данас да постоји чврст договор да регион западног Балкана остане на врху приоритета Европске уније и током тек започетог председавања Аустрије, као и у првој половини следеће године, када председавање преузима Румунија.

Борисов: Западни Балкан остаје на врху приоритета ЕУ

Борисов је у Сарајеву истакао да Босна и Херцеговина у томе има посебно место, јер је процена чланица Уније да она може бити важан савезник у борби против исламског радикализма.

Бугарски премијер је после састанка са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем рекао да је ипак најважније оно што БиХ може сама за себе да учини, односно којим ће путем кренути након избора у октобру, преноси Хина.

Бугарска, Македонија и Грчка су, навео је он, дале пример другима направивши значајне кораке у побољшању узајамних односа и решавајући бројна питања која су годинама била отворена.

Споразум Софије и Скопља о добросуседским односима, као и договор о новом имену за Македонију, нису била једноставна решења, али она су отворила пут европској перспективи целом региону, казао је Борисов, додајући да слично решење очекује за односе Београда и Приштине.

 

Танјуг

Коментари: