У Бихаћу је данас одржан састанак министра безбедности БиХ Драгана Мектића са представницима власти УСК поводом мигрантске кризе у овом делу БиХ.

 

«Апсолутно сам незадовољан и огорчен понашањем пре свега ЕУ према БиХ по питању мигрантске кризе. Отворено им поручујем: Господо из ЕУ ви сте направили овај проблем и решавајте га. Нама миграције долазе из Бугарске и Грчке и желе даље у ЕУ. Ми смо део транзита и ви сте одговорни. Ми смо последица ове кризе. Врло неефикасни, спори и бирократијом оптерећени, ништа не можемо да решимо са ЕУ. Чак нам у одређеним рјшењима смета јер они постављају услове. Кажем им: Нисте донатори, ово је ваша обавеза, ви сте направили проблем БиХ и имамо ту несрећу да се налазимо овде – казао је Мектић.

Ккао преноси Н1, он је рекао да се све мање слаже са поступцима ЕУ.

«Све се мање слажем с тим што ЕУ ради и овдје се понаша, чак сам и против неких решења мада они то условљавају неким донаторским средствима. Желе да нас присиљавају на нека решења, а нисам сигуран да су добронамерна по БиХ. Не верујем више у њихова решење и све ћемо се више окретати властитим решењима без обзира што смо у тешкој ситуацији, али ако ЕУ дозволи да ми због недостата финансијских средстава ове људе доведемо у позицију да немају шта да једу, онда је то њихов проблем» – рекао је Мектић.

Истакао је да су решења која се нуде врло тешка за БиХ.

«Решења су врло тешка за БиХ, посебно што се налазимо на вањској граници ЕУ. Ми желимо да будемо земља транзита и у ту сврху ћемо обезбедити хуманитарни приступ тим људима, али не желимо да будемо земља пред којом ће ЕУ затварати своја врата па да ми будемо жртва проблема који је направила ЕУ» – казао је и додао да је УСК у највећој мери или скоро у потпуности искључиво последица мигрантске илегалне кризе.

Хусеин Рошић, премијер УСК, је истакао да би мигранти могли постати дугорочни проблем. Упозорио је да се мигранти и избеглице у континуитету враћају у Крајину. Сматра да ако ЕУ не финансира успостављање мигрантских центара, онда је то «осуђено на пропаст».

Тагови: ; ; ;