Руски ловац Су-57 је 2,5 пута јефтинији од америчког Ф-35

Руски ловац пете генерације Су-57, који је тренутно у фази тестирања и припрема за испоруку ваздушно-космичким снагама Русије, биће 2,5 пута јефтинији од својих америчких аналога — Ф-35 и Ф-22, изјавио је за Спутњик члан стручног савета Државне думе за авио-индустрију Владимир Гутењов.

Према подацима из отворених извора, цена једног авиона Ф-22 износи 146,2 милиона долара по јединици, Ф-35 — од 83 до 108 милиона долара у зависности од модификације.

„Без сумње је ловац пете генерације конкурент америчким Ф-22 и Ф-35-ом, при чему је значајно — 2,5 пута јефтинији од њих са апсолутно сличним карактеристикама, а по неким показатељима, као што је маневарска способност, чак и превазилази америчке авионе“, истакао је Гутењов.

Су-57 је руски вишенаменски ловац пете генерације, а намењен је за уништавање свих врста ваздушних циљева, уништавање копнених и површинских циљева са превазилажењем система ПВО, надгледање ваздушног простора на великој удаљености од базе и уништавање контролног система за ваздухопловне операције противника.

Коментари: