Данас 6. јула, навршава се 20 година од када је град Астана, кога називају «драгуљ Евроазије» добио званично статус престонице Казахстана.

Пре само две деценије Астана је постала престоница Казахстана, а већ читав свет зна за овај модерни град који је побратим Београда. Овде се налази и Улица Николе Тесле, а удео у развоју престонице Казахстана имале су и српске компаније

Када је 1994. године председник Казахстана Нурсултан Назарбајев објавио ову одлуку у локалном парламенту, тада је мало ко могао да поверује да ће његов предлог бити реализован.

После распада Совјетског Савеза једно за другим престајала су да раде предузећа и огромнан број радника је тек почињао да се навикава на живот у новим тржишним условима и зато је та одлука изазвала много расправа.

Међутим, већ је првих десет година живота у новој престоници јасно показало да се захваљујући овом решењу на карти Казахстана појавио град којим се сад диче његови становници и којем се диви цео свет.

Из топле Алмате решили су да се преселе из неколико разлога. Бивша престоница налазила се у сеизмички активном подручју, а томе треба додати пренасељеност, густу градњу и саобраћајне колапсе, док се Астана налази у пространој степи.

У изгледу Астане виде се најхрабрије, најоригиналније и најпрогресивније идеје архитеката светског гласа: Кисе Курокави, Нормана Фостера, Рената Аркети и др.

Поред тога, састављена од најбољих одлика савремене светске архитектуре и нових напредних инжењерских и грађевинских технологија, престоница Казахстана постаје живописна ексклузивна метропола.

Казахстан је секуларна држава, али треба посетити џамију Хазрат Султан, другу највећа у Азији, која је право архитектонско чудо. Туристи се у Астани диве и Палати мира и хармоније или фантастичном шатору Кан Шатир, супермодерном шопинг-молу.

Астана се налази у пространој степи, а широк простор је пружио могућност да се остваре најхрабрије, најоригиналније и најпрогресивније идеје архитеката светског гласа: Нормана Фостера, Ренате Аркети и других.

Састављена од најбољих примера савремене архитектуре и напредних инжењерских технологија, престоница Казахстана је постала живописна, ексклузивна метропола. Године 1999. године Унеско је Астану назвао — Град света.

У Астани је пре две деценије живело 225.000 људи, а данас има више од милион становника и веома су дружељубиви. Брз пораст броја становника постаје знак успешног развоја града.

У Астани се јасно да пратити филозофија спајања истока и запада, севера и југа, различитих цивилизација и култура са природном и елегантном доминацијом националних традиција.

Приметићемо да су свој удео у развоју престонице Казахстана имале и српске компаније, а квалитет њиховог рада високо цене казахстански наручиоци.

У Казахстану раде српске компаније у области пољопривреде, малопродаје, велепродаје и угоститељства. Овде раде велике српске компаније као што су „Енергопројект“, „Планум“, „Ентеријер Јанковић“, а налазе се и производи компанија „Тигар“, „Таркет“ и других.

Данас је Астана центар евроазијског простора који организује различите форуме, конгресе и друге догађаје широких размера од међународног значаја. Овде је 2010. године одржан Самит држава чланица ОЕБС-а, Астана је постала место где се разговорало о безбедносним питањима и сиријском проблему.

Велики економски догађај међународног карактера била је међународна изложба „ЕКСПО“ у Астани током лета 2017. године на тему „Енергија будућности“, на којој је учествовало 115 земаља и 22 међународне организације.

На свечаној церемонији отварања учествовао је и председник Србије Александар Вучић. Према речима организатора догађаја, српски павиљон био је један од најпосећенијих на изложби.

Новости

 

 

Тагови: ; ; ;