Власти калифорнијског округа Сискију објавиле су да се пожар на граници са савезном државом Орегоном, у којем је до сада страдала једна особа, брзо шири руралним подручјем у којем живи пуно пензионисаних особа, преноси АП.

Наводи се да се пламен проширио толико брзо да је пожар брзо стигао до Хорнбрука, места са око 250 становника на око 22 километара јужно од границе с Орегоном.

Власти су раније објавиле да је једна особа страдала у пожару не наводећи детаље.

У јужном делу америчке савезне државе Калифорнија је као у пећници због врелог таласа за који метеоролози кажу да би могао да буде рекордан, са температурама широм тог подручја које су око 40 степени Целзијуса и повећаном опасношћу од пожара.

АП преноси да власти позивају становништво да посете центре за расхлађивање успостављене у локалним библиотекама и другим објектима, упозоравајући да мање болести везане за прегревање људског организма могу да се брзо погоршају и постану фаталне.

«Екстремна врућина може да буде опасна, посебно за младе особе и старије људе», наведено је у саопштењу градоначелника Лос Анђелеса Ерика Гарсетија

На доста локација у јужној Калифорнији пре зоре измерена је температура од око 27 степени Целзијуса, док је у месту Гавиота у округу Санта Барбара, на 200 километара западно од Лос Анђелеса, у три сата ујутру измерено око 37 степени Целзијуса.

АП наводи да се врелина наставља и данас, а сутра би требало да дође до њеног ублажавања.

Национална метеоролошка служба САД објавила је да је разлог оваквог времена «гигантска» купола високог притиска изнад јужне Калифорније, а шири се и изнад делова Аризоне, Неваде и Јуте.

Rojters

 

Тагови: ; ; ; ;