Аустрија неће преузимати избеглице од Немачке

Аустријски министар унутрашњих послова Херберт Кикл поручио је Немачкој да Аустрија неће преузети нити једну избеглицу из те земље.

Аустрија неће преузимати избеглице од Немачке

„Ми нећемо преузети никог за кога нисмо надлежни и тачка!“, нагласио је он у изјави бечком дневнику „Естерајх“, реагујући тиме на најаву немачког ресорног колеге Хорста Зехофера да ће натерати Аустрију на прихватање споразума о реадмисији масовним враћањем са границе.

Он је пренео да је са Зехофером имао два разговора и да је оба пута обећано да се неће враћати избеглице. Најавио је да ће сада доћи до разговора немачке канцеларке Ангеле Меркел са Италијом и Грчком.

„Међутим да све буде јасно, договор који би био на штету Аустрије нећемо потписати ни за 100 година“, подвукао је Кикл.

Најавио је да ће Аустрија реаговати на строжије контроле на немачкој страни границе.

„Ми ћемо убудуће генерално повећати контролу на јужној градници. Тиме ће Аустрија, али и Немачка бити растерећене. Ми преносимо притисак даље како би једног дана били тамо где је и место проблему, а то је на спољној граници ЕУ“, објаснио је Кикл.

Такође је оценио да платформе за азиланте у северној Африци могу бити само средњерочно решење, ако сви буду учествовали у томе. Истовремено наглашава да мора бити јасно да у тим центрима неће бити могуће подносити захтеве за азил.

Исто тако Кикл сматра да тим центрима треба да управљају државе северне Африке уз финансијску подршку ЕУ.

Танјуг

Коментари: