Мајка убијеног новинара Олеса Бузине упутила је писмо председнику САД Доналду Трампу, у коме је написала о убиству њеног сина и нацистичким методама репресије против оних који се не слажу са опште прихваћеним ставовима у Укријани.

Текст писма објављен је на ауторском сајту Олеса Бузине.

«Драги господине Трамп! Ви ћете разумети разлоге мог обраћања Вама ако замислите да је ваш син јединац убијен испред своје куће од стране неонациста по налогу шефа ФБИ, а да притом амерички тужилац учини све да убице не буду чак ни ухапшене.

А онда би суд разматрао то питање толико споро да би постало јасно да ће цео процес трајати најмање 15 година, и да притом имате 78, као ја сада…», овим речима се Валентина Павловна Бузина обратила председнику САД.

«У Украјини већ дуго није тајна да након Мајдана, украјинске власти користе нацистичке методе да би потисли неслагање, што је приморало већину политичких противника да напусти земљу. Остали су процесуирани, ухапшени и мучени, а политичка убиства постала су широко распрострањена и постоје сви разлози да се верује да су списак жртава политичког терора, укључујући и мог сина, координисали украјински органи власти са представницима владе бившег председника Сједињених Америчких Држава Барака Обаме. Да бих добила одговоре на ова питања, обратила сам се лидерима ГПУ, Министарства унутрашњих послова, Службе безбедности и председнику Украјине са захтевом за пријем, али нажалост, они су одбили да се састану са мном. Амбасадор САД-а у Украјини такође није желео да се састане са мном.

Драги господине Трамп! Тражим помоћ у кажњавању убица мог сина. Разумем да је то задатак украјинског правосуђа, али, нажалост, без ваше интервенције, то постаје немогуће у савременој Украјини. Раније се мајка убијеног новинара Георгија Гонгадзеа, баш као и ја, обратила целом свету са молбом за правду, али је умрла чекајући је. После њене смрти, случај наручиоца и организатора убиства њеног сина је суспендован, и нема наде за његовим наставком под тренутним украјинским режимом. За такве повреде владавине закона и људских права у случају Магнитски, САД је објавио санкције против званичника истражних и правосудних органа Руске Федерације.

Бојим се да ћу без ваше интервенције дочекати исту судбину, а убице мог сина, као и организатори убиства Гонгадзе, ће избећи одговорност уз напоре украјинске владе. Несумњиво, ваша интервенција неће решити све проблеме Украјине, али то може бити први корак ка обнављању давно изгубљене вере Украјинаца у правду.

С поштовањем, Валентина Бузина.»

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;