Помпео: Ако су захтеви САД гангстерски, онда је цео свет такав

Пјонгјанг је оптужио САД да су се понеле „гангстерски“ при представљању својих захтева о нуклеарном програму Северне Кореје. На то је реаговао амерички државни секретар Мајк Помпео: Ако су захтеви о нуклеарном програму које су САД поставиле Северној Кореји „гангстерски“, онда је и цео свет такав. Позвао је Ким Џонг Уна да понови „чудо“ економског раста Вијетнама тиме што ће унапредити односе с САД.

Помпео: Ако су захтеви САД гангстерски, онда је цео свет такав

Након састанка са министрима спољних послова Јапана и Јужне Кореје у Токију, Мајк Помпео је одговорио на оптужбе Пјонгјанга, који је критиковао захтеве САД о нуклеарном програму Северне Кореје.

„Ако су ти захтеви били гангстерски, онда је цео свет гангстер. Људи ће увек давати неприкладне коментаре после састанака. Да обраћам пажњу на штампу, полудео бих“, рекао је Помпео, преноси АП.

Амерички државни секретар каже да ће пут ка денуклеаризацији бити тежак и пун изазова и подсећа да ће критичари увек покушавати да умање оно што су САД постигле.

Помпео је рекао да је формирана радна група која ће одредити како ће тачно бити проверена денуклеаризација Северне Кореје, а за четвртак је планиран састанак у Пентагону на којем ће се разматрати повратак посмртних остатака америчких војника из Корејског рата.

Обраћајући се члановима америчко-вијетнамске пословне заједница у Ханоју, Помпео је позвао севернокорејског лидера Ким Џонг Уна да понови „чудо“ економског раста Вијетнама тиме што ће унапредити односе с САД.

Нагласио је да САД испуњавају обећања дата бившим непријатељима, преноси АП.

Додао је да би искуство Вијетнама, од како је та земља нормализовала односе са САД 1995. године, требало да буде доказ за Северну Кореју да су просперитет и партнерство са САД могући, након деценија сукоба и неповерења.

Јапански министар спољних послова Таро Коно рекао је на састанку у Токију да су и Јужна Кореја и САД потврдиле да ће наставити са санкцијама против Северне Кореје, све док не прекину своје нуклеарне и ракетне програме.

Пјонгјанг је оптужио САД да су се понеле „гангстерски“ при представљању својих захтева о нуклеарном програму Северне Кореје, чиме су демантовали тврдње америчког државног секретара који је рекао да је постигао напредак о кључним проблемима, наводи Ројтерс.

„САД су предложиле једностране и гангстерске захтеве за денуклеаризацију“, рекао је портпарол севернокорејског Министарства спољних послова.

Портпарол је рекао да је Помпеова делегација захтевала једнострану, комплетну, проверљиву и неповратну денуклеаризацију Северне Кореје, преноси Ројтерс.

 

Танјуг

Коментари: