Тајландски гувернер задужен за спасавање 12 дечака и њиховог фудбалског тренера из попљављене пећине, у којој су заглављени равно две недеље, рекао је да су се стекли услови за њихово извлачење, јер је ниво воде у пећини опао, а временски услови се побољшали.

Ипак, напоменуо је да се извлачење неће наставити ако киша поново почне да пада, преноси АП.

Гувернер области Чијанг Раи, Наронгсак Осатанакорн, рекао је да власти чекају да две велике групе ронилаца волонтера стигну током ноћи и сутра, након чега ће, каже, све бити спремно за отпочињање операције извлачења деце.

«План који од почетка имам јесте да морамо да децу извучемо напоље, а одлучујући фактор тог плана је да воде буде што је мање могуће», рекао је он.Према његовим речима, вода која је поплавила пећину извучена је колико год је то било могуће.

«Али, ако поново почне киша и у пећину уђе додатна количина воде, не знамо с каквим другим ризичним факторима ћемо морати да се суочимо», закључио је гувернер, упозоривши на повишене нивое угљен диоксида у пећини.

Наронгсак Осотанакорн је раније  рекао да спасилачка мисија, која треба да извуче дечаке и њиховог тренера из пећине на Тајланду, има највећу шансу да у томе успе у наредна три или четири дана.

«Тренутна ситуација, са нивоима ваздуха и воде, као и стање дечака, најбоље је до сада», навео је он.

Тагови: ; ; ; ;