Званичници Округа Санта Барбара, на југу америчке савезне државе Калифорније, прогласили су данас локалну ванредну ситуацију због пожара који се брзо шири услед снажних ветрова и високих температура, због чега куће горе, а 3.200 становника је морало да се евакуише.

Пожар назван «Холидеј», један од више од 30-ак који букте у западним државама САД, избио је у близини насеља Голета на обали мора у петак увече, а потом захватио суво растиње у подножју брда јужно од Националне шуме Лос Падрес, преноси данас АП.

Званичници су саопштили да је пожар оставио 2.000 људи без струје, додавши да ће проглашење ванредне ситуације помоћи округу да добије додатне ватрогасне ресурсе.

Око 350 ватргоасаца искористило је данас период слабијих ветрова како би што више локализовали ватрену стихију, која је уништила 20 до 32 хектара и 20 грађевинских објеката, али су до сада локализовали свега пет одсто пожара, саопштила је ватрогасна служба.

Очекује се да ће се ветрови опет појачати, а температуре порасти.

Јуче је забележена и прва жртва пожара — неидентификована особа пронађена у изгорелој кући, а која је настрадала у пожару «Кламатаон», који је почео у четвртак у близини границе Калифорније са Орегоном.

Иначе, на југу Калифорније је као у пећници због врелог таласа за који метеоролози кажу да би могао да буде рекордан, са температурама широм тог подручја које су око 40 степени Целзијуса и повећаном опасношћу од пожара.

На доста локација у јужној Калифорнији пре зоре измерена је температура од око 27 степени Целзијуса, док је у месту Гавиота у округу Санта Барбара, на 200 километара западно од Лос Анђелеса, у три сата ујутру измерено око 37 степени Целзијуса.

АП је пренео да власти позивају становништво да посете центре за расхлађивање успостављене у локалним библиотекама и другим објектима, упозоравајући да мање болести везане за прегревање људског организма могу да се брзо погоршају и постану фаталне.

Национална метеоролошка служба САД објавила је да је разлог оваквог времена «гигантска» купола високог притиска изнад јужне Калифорније, а шири се и изнад делова Аризоне, Неваде и Јуте.

Танјуг

Тагови: ; ; ;