Међународна фудбалска федерација (Фифа) покренула је данас истрагу, након што је хрватски репрезентазивац Домагој Вида узвикнуо «Слава Украјини» (поздрав украјинских нациста, следбеника Бандере) после победе над Русијом након извођења једанаестераца, у четвртфиналу Светског првенства.

Фифа је навела да је покренула истрагу после видео снимка у коме се појављују Вида и скаут репрезентације Хрватске, бивши репрезентативац Огњен Вукојевић.

Вида је узвикнуо «Слава Украјини», а Вукојевић је рекао да је победа за «Динамо и за Украјину». Њих двојица су својевремено заједно играли за Динамо из Кијева.

«Прикупљамо извештаје са утакмице, као и могуће доказе везано за поруке у видео снимку. Док не размотримо све информације, нећемо коментарисати овај случај», наводи се у саопштењу.

Фифа забрањује политичке поруке, дискриминационе и личне поруке на утакмицама, па би Вида могао да буде кажњен новчано или суспензијом.

Вида је јуче постигао други гол за Хрватску у регуларном делу утакмице, као и гол током извођења пенала, после чега је његова екипа прошла даље.

Хрватска ће у среду од 20 часова играти против Енглеске, у полуфиналу Светског првенства.

Вида је рекао да се «само шалио».

«Ово је победа за Хрватску. Нема политике. У Украјини имам пријатеље откако сам играо у Динаму. Не знам због чега то Руси не схватају. Ја волим руски народ, ово је била шала», навео је Вида.

Претходно су играчи Швајцарске славили победу над Србијом провокацијом, а након упозорења и медијске буке око прославе голова променили причу. Наиме, шваjцарски фудбалски репрезентивци пореклом са Kосмета, Гранит Џака и Ђердан Шаћири, су после прославе гола рекли да то ниjе била провокациjа, а Џака је додао да jе то била порука и победа за његову породицу, у Шваjцарскоj, али и у Aлбаниjи и на «Kосову».

Тагови: ; ; ; ; ;