Патријарх Српске православне цркве Иринеј уручио је директорки Руског центра науке и културе (Рошотрудничество) Елеонори Митрофановој одликовање СПЦ, Орден свете Царице Милице за допринос који је као извршни директор Унеска дала очувању српских светиња на Косову и Метохији.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј уручио је директорки Руског центра науке и културе (Рошотрудничество) Елеонори Митрофановој одликовање СПЦ Орден свете Царице Милице за допринос који је као извршни директор Унеска дала очувању српских светиња на Косову и Метохији. (Фото :’Лола Ђорђевић)

Елеонори Митрофановој је орден уручен вечерас на традиционалној свечаности коју СПЦ и Руски дом организују поводом руског празника, који се од пре четири године обележава и у Београду – Дана породице, љубави и верности.

Сниматељ: Борислав Станојевић 

Патријарх је захвалио Митрофановој на љубави и уважавању нашег народа и на залагању за јачање културних и вековних односа две земље.

«Један од разлога за одликовање је њен допринос и оно што чини Русија за осликавање нашег Храма Светог Саве», поручио је Иринеј. 

Петријарх СПЦ поновио је да је велика улога Митрофанове у очувању српских светиња на КиМ, јер су захваљујући њеном залагању оне остале у оквиру српске цркве, државе Србије и њеног културног наслеђа.

Патријарх Српске православне цркве Иринеј(Фото :Лола Ђорђевић)

Митрофанова је захвалила СПЦ уз поруку да је сарадња православних цркви две земље утемељена на чврстим и добрим братским односима.

«Нисмо дозволили прелазак православних светиња на КиМ у косовске. Придржавамо се Резолуције 1244 у којој се јасно каже да је КиМ унутар Републике Србије», поручила је она. 

Митрофанова је истакла и да јој је драго што је завршена купола на Храму Светог Саве и поручила да ће се сарадња у том облику наставити.

Елеонора Митрофанова и патријарх Српске православне цркве Иринеј (Фото : Оксана Сазанова)

На церемонији су традиционално додељене захвалнице и медаље брачним паровима који су у браку више од 25 година, а признања им је уручио патријарх.

Након додељивања захвалница и медаља, за присутне је приређен културно уметнички програм  у коме су учествовали уметници из Русије, али и културно уметничко друштво из Србије које је извело сплет српских игара на опште одушевљење публике.

Амбасадор Александар Чепурин (фото : Лола Ђорђевић)

Међу званицама које су присуствовале свечаности се налазио и амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин.

РТС/Њуз фронт

 

 

Тагови: ; ; ;