Најмање 85 особа је погинуло, а скоро два милиона је било присиљено да напусти домове након што су рекордне кише погодиле југозападне делове Јапана, изазивајући поплаве и клизишта. Власти су саопштиле да је шест особа у критичном стању, а да се 58 воде као нестали, јавила је јапанска телевизија НХК.

(Shingo Nishizume/Kyodo News via AP)

«Рекордне падавине у различитим деловима земље проузроковале су изливање река и изазвале поплаве и клизишта великог обима у неколико области», изјавио је данас секретар у јапанској влади Јошихиде Суга.

Уништено је или оштећено на стотине кућа. Погођено је осам префектура, укључујући Кјото и Хирошиму, преноси Си-Ен-Ен (ЦНН).

Јапанска метеоролошка служба подигла је систем упозорења на највиши ниво у бројним подручјима на западу Јапана, док је за остале области упозорење укинута.Спасиоци су проширили потрагу за несталима, а наређена је и евакуација 5,9 милиона људи у 19 округа од централног до југозападног дела Јапана, док се 30.000 налази у прихватним центрима, преноси агенција Кјодо.

У округу Окајама, који је један од највише погођених невременом, око 1.850 особа је заглављено на крововима поплављених кућа, а у њиховом спасавању учествује спасиоци са чамцима и хеликоптерима.

На састанку центра за ванредне ситуације, јапански премијер Шинзо Абе затражио је да се уложе сви могући напори у потрази и спашавању.Како се наводи, у акцији спашавања учествује 54.000 полицајаца, ватрогасаца, одбрамбених снага и припадника Обалске страже, као и 40 хеликоптера.

Министарство пољопривреде планира да ангажује око 20 машина за испумпавање воде, али како се наводи, за тај посао биће потребно око две недеље.У болници у граду Маби око 160 пацијената и здравствених радника потражио је склониште на другом спрату зграде јер је први делимично поплављен.

Невреме које је погодило Јапан је најгоре од 1976. године.

Тагови: ; ; ; ;