Данас се у Бриселу одржава самит Украјина ЕУ на коме учествује и председник Украјине Петро Порошенко.Током самита разматраће се и Споразум о стабилизацији и придруживању ЕУ и Украјине.

«Током самита, лидери Украјине и ЕУ ће расправљати о стању спровођења Споразума о придруживању, укључујући успостављање дубоког и свеобухватног зоном слободне трговине, а изгледи за даље продубљивање секторске интеграције Украјине у области дигиталног тржишта, енергија Унион, царина, правосуђа и унутрашњих послова у развоју иницијатива председника Украјина, представљена 15. јула 2017. године «, — рекао је на интернет страници шефа државе у понедељак.

Поред тога, размена мишљења «о томе како да побољшају ЕУ подржати Украјину у реализацији циљева реформе и јачање енергетске безбедности.»

Посебна пажња ће бити посвећена координисању активности у циљу да се супротстави наставак руске агресије, повећати ефикасност политике санкција против Русије, јачања међународног притиска на Кремљ да у потпуности спроведе споразуме Минск и рестаурацију територијалног интегритета Украјине, укључујући и Крим и Севастопољ, као и да се одмах пусти украјинских талаца и политичке затворенике , који је незаконито држао Русија.

Подсетимо да је у 2017. години Украјина испунила само 41% обавеза из споразума о евроасоциацији. То је наведено у извештају владе, који је представљен 23. фебруара на конференцији Резултати имплементације Споразума о придруживању.

У мају је ЕУ ограничио улазак грађана Украјине. За улазак на територију Европске уније мораће се добити посебна плаћена дозвола.

20. фебруар Украјински министар иностраних послова Климкин рекао о могућем отказу «безвиза» за Украјину због пропуста Украјине о захтевима удружења. Конкретно, нерешен проблем корупције је примећен. Имајте на уму да у Украјини запослени у миграционој служби трговају биометријским пасошима.

Недељу дана раније, амбасадор Европске уније у Украјини Иг Мингарелли је рекао да у овом тренутку не постоји разлог да се поништи безвиза Украјина уведен прошле године, али се може јавити.

13. фебруара саопштено је да је нагло смањен број Украјинаца који су путовали по безвизном режиму.

Тагови: ;