Чињеница да је после повика «слава Украјини», који су у руско-украјинским сукобима последњих година као свој бојни поклич користили екстремни националисти, репрезентативац Хрватске Домагој Вида прошао без казне, за разлику од члана стручног штаба Огњена Вукојевића, прилично је изиритирала поједине хрватске медије.

У уредничком коментару врло посећеног спортског сајта Германијак.хр, под насловом «Лицемерни ФИФА и ХНС, непрофесионални фудбалери», управо је анализирана ова ситуација и то на следећи начин:

«Хрватска је у фудбалског еуфорији и то потпуно заслужено јер се у полуфинале Светског првенства улази, што ја знам, једном у 20 година. Фудбалери су опет у статусу највећих могућих звезда, а није лако онима који на било који начин покушају преиспитати било што везано за ‘Ватрене’. Сви они ризикују да буду проглашени издајницима, орјунашима или југо-нешто (додајте наставак по жељи, мени је најдражи онај југо-зомбији патентиран пре неколико дана у једној колумни у «Слободној Далмацији»), а такво нешто није чудно нацији којој је очигледно довољно ‘игара и игара’. Хлеба, део нас, већ одавно нема, барем не у довољној мери па су стога у Даблину близу одлуке да и хрватски уврсте на попис службених језика.

А ти наши национални хероји свако мало показују како су реална копија нашег друштва. Никада се, без обзира на разне притиске ‘навијачких домољуба’, не сме заборавити како су Лука Модрић и Дејан Ловрен пристали бити саучесници највеће пљачке у спорту икада изведене у Хрватској. Колико год се новопронађени навијачки домољуби трудили доказати како су њих двојица направили толико за Хрватску да би им се ти греси требало опростити или барем не инсистирати на њима, толико је јасно да у УСКОК-у немају навијачких склоности па ће Модрић ускоро морати пред суд, а таква судбина веројатно чека и Ловрена.

У исто време онај који их је на све натерао предводи молитве, а тај детаљ је управо оно што смо написали у првој реченици овог пасуса – копија нашег друштва јер зашто осуђени криминалац не би предводио молитве. Или, како би он сам рекао, зашто би код нас некога друкали без обзира ако је тај неко оштетио државу на било који начин.

Но, ово ипак није текст о Мамићу, Модрићу и Ловрену, ово је текст о Домагоју Види, Огњену Вукојевићу, па и Данијелу Субашићу. Јер та су тројица одговорни што је Хрватска након величанственог успеха и проласка у полуфинале Светског првенства на насловним странама светских медија завршила и због других ствари.Оно што су Вида и Вукојевић направили је недопустиво у дресу националне репрезентације.

Аутор овог текста би такође викнуо ‘Слава Украјини!’ јер сматра да је ту реч о праведној борби, а верујем да би тако учинила и већина наших суграђана.

Но, такво нешто репрезентативци никако не смеју да направе, поготово не за време Светског првенства које се, успут, одржава у држави која ће тај усклик схватити као велику провокацију. Сва срећа да се ‘Слава Украјини!’ није догодила пре четвртфинала јер би притисак навијача на Виду, али и остатак репрезентације на утакмици против Русије због овога био огроман, несношљив.

ПОГЛЕДАЈТЕ: Овако су Вукојевић и Вида изазвали скандал

Политичким порукама није место на спортским догађајима. Постоје спортисти који су кроз историју радили такве ствари, али су сви они били свесни последица свог чина. Но, прилично смо сигурни да Вида и Вукојевић у овом случају нису били свесни ничега, а то се могло видети и из њихових изјава када су говорили да је то само шала.

И Вида је имао велику срећу што ФИФА ту ‘шалу’ није озбиљније казнила јер би нам било јако тешко без њега на утакмици против Енглеске, поготово у светлу чињенице да је Шиме Врсаљко под знаком питања за полуфинале Светског првенства.

Верујемо да је ХНС (Фудбалски савез Хрватске) у овом случају одиграо неку ‘шаховску’ партију у којој су ФИФА понудили жртвовање једне фигуре да би спасили другу. Вукојевић је избачен из репрезентације што је био логичан, али и лицемеран потез врхушке хрватског фудбала – док је Вукојевић због две речи избачен, дотле је Дамир Врбановић, неправоснажно осуђен за државно-спортски криминал, и даље гост свечаних ложи на руским стадионима.

Тако је ‘случај Вида и Вукојевић’ добио казнени епилог што је пуно боље од завршетка ‘случаја Субашић’. Наш голман је након утакмице с Данском добио казну ФИФА због ношења мајице с ликом Хрвоја Ћустића испод дреса и показивања ње након утакмице.

Тада му је кровна светска фудбалска организација дала и опомену по којој би следећа казна могла бити доста жешћа, можда и суспензија, али то није било довољно Субашићу.

Он је након победе против Русије још једном кренуо да покаже мајицу навијачима, а у томе га је спречила менаџерка репрезентације Ива Оливари која је очигледно имала задатак да након утакмице посебно прати нашег голмана како би га спречила да направи глупост због које би могао да пропусти следећу утакмицу.

И наравно да би се сада могло причати о лицемерју ФИФА која је толико корумпирана да се тог бремена никада неће успети ријешити, али они су јасно поставили правила.

Играчи не могу да показују никакве поруке на мајицама након утакмице и тога се сви фудбалери морају придржавати желе ли да учествују на надметању које ФИФА организује.

Аргумент да би ФИФА морала имати разумевања јер се овђе ради о сјајној пријатељској причи лако се може оповргнути јер верујем да барем делу бразилских фудбалера верске поруке, које више не смеју да показују, значе у најмању руку исто као и Субашићу мајица с Ћустићевим ликом.

Врхунски спортисти би требало да будуи врхунски професионалци, на и ван терена.

Понашати се по неким правилима, а не као размажена деца. Но, у нашем случају је много већа вероватноћа да ће ХНС морати да ангажује по једног стражара за сваког од играча како не би направили понеку глупост, него да ће се они моћи зауставити приликом идеје креирања те глупости», закључује се у уредничком коментару портала Германијак.

Подсетимо, у уторак од 20 сати у првом полуфиналу Мундијала играју Белгија и Француска, а дан касније у истом теремину Хрватска се састаје са Енглеском, уз Домагоја Виду у улози централног дефанзивца, имајући у виду да га је ФИФА само — опоменула.

Блиц

Тагови: ; ; ; ; ; ; ;