Руски медији, али и шира јавност, доживели су као политичку провокацију ратне покличе хрватског репрезентативца Домагоја Виде и помоћног тренара Огњена Вукојевића, који су после утакмице са Русијом изјавили да победу посвећују Динаму из Кијева и Украјини.

Тај снимак су ставили на «Инстаграм» и онда је он «прошетао» по друштвеним мрежама.

Правдање Виде да је поклич «Слава Украјини» био шала и да у њему нема никакве политике, у Русији нико није доживео као искрено.

Руски спортски новинари знају да је садашњи помоћни тренер Огњен Вукојевић играо за Динамо из Кијева од 2008. до 2015. а Домагој Вида од 2013. до недавног преласка у турски Бешикташ, па обојица знају да «Слава Украјини» извикују украјински националисти, следбеници квислинга Степана Бандере.

Хрватски званичници су се после бруке затворили и играју «бункер одбрану».

Најтиражнији руски спортски дневни лист «Спорт експрес» је замолио председника ФС Хрватске Давора Шукера да прокоментарише изјаву Домагоја Виде, али је он избегао одговор, рекавши да није видео снимак.

Руски медији преносе и хрватски портал «Спортарена.хр», који је написао да је свима познато како су натегнути односи између Русије и Украјине, па се снимак Виде и Вукојевића може интерпретирати као директна провокација.

Најтиражнији руски дневни лист «Московски комсомолац» под насловом «Против кога навијати после испадања Русије: фудбал отрован политиком», пише о скандалозном снимку Виде и Вукојевића и поручује да се не сме шалити са таквим бандеровским покличима.

Кад би руски новинари видели које и какве националистичке песме певају хрватски репрезентативци у свлачионици, уз подршку еуфоричне председнице Колинде Грабар Китаровић, онда би им било још јасније да Вида и Вукојевић нису случајно посветили победу украјинским националистима који извикују покличе из Другог светског рата — каже се у једном од текстова из руске штампе.

Б. ВЛАХОВИЋ/ http://www.novosti.rs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тагови: ; ; ;