Потез Суман Кунана, рониоца који је учествовао у акцији спасавања деце заробљене у пећини на Тајланду, остаће свима у херојском сећању. Три дана након Кунанове смрти, огласила се и његова породица.

Сваког дана бисмо, пре него што оде на посао, рекли једно другом да се волимо. Када је време ручка, слали бисмо поруке, а увече бих га увек питала какав му је био дан. Суман ми је једном приликом рекао да никад нећемо знати када ћемо умрети. Да ми то не можемо да контролишемо, већ да треба да ценимо сваки могући дан. Осећам се као да сам ја умрла, али сам и даље жива. Понос ми потискује тугу. Људи га сматрају херојем због тога што је он био. Волео је да помаже другима, да се бави хуманитарним радом… Био је диван човек. Заиста сам га волела — рекла је за «Би-Би-Си» Валепорн Кунан, супруга трагично страдалог рионица и додала:

Душо, волела бих да ти кажем да си ти у мом срцу херој. Увек си био и бићеш херој.

Његов отац Вишаи Кунан кратко са сузама у очима рекао је целом свету да је «поносан на свог сина».

Поносан сам, али и јако тужан јер сам изгубио вољеног сина. Почивај у миру. Воли те тата — рекао је он.

Подсетимо, Кунан се добровољно пријавио да волонтира и помаже у избављању 12 дечака и њиховог тренера, а преминуо је када се враћао у командни центар пошто је доставио боце са кисеоником.

 Његов задатак био је да испоручи боце са кисеоником. Он није имао довољно кисеоника за себе док се враћао — рекао је један тајландски званичник и додао да се ради о човеку који је некада радио у морнарици, а сада се прикључио акцији спасавања.

news.sky.com

Према писању тамошњих медија, колега је под водом покушао да му пружи прву помоћ, али није успео.

Када смо га извукли опет смо покушали да му пружимо помоћ, али једноставно није реаговао — изјавио је командир тајландских морнаричких фока Арпакорн Јуконгку и додао да «неће допустити да његова жртва буде узалудна».

Поред Сумана у спасилачкој екипи нашао се и један Данац српског порекла, Иван Караџић, који је изјавио за «Блиц» да се у своје лично, али и у име свог тима, захваљује на огромној подршци коју им људи широм света пружају, али да је ипак најбитније «довести децу кући».

Акција спасавања фудбалског тима и њиховог тренера из тајландске пећине траје тачно 17 дана.

Пре два дана су спасена четворица дечака, а јуче још четворица пре него што је акција привремено прекинута.

Данас се очекује наставак, када би из пећине требало да изађу преостала четири дечака и њихов тренер.

www.blic.rs/

Тагови: ; ; ;