Хрватски репрезентативац Домагој Вида после прославе пласмана своје селекције у полуфинале Светског првенства изазвао је инцидент узвикујући «Слава Украјини», после чега се извињавао Русима и рекао да се «само шалио». Изгледа да се шалио више пута, јер се појавио нови снимак…

Вида се после првог поклича «провукао» само са опоменом од стране ФИФА, а судећи по новом снимку стиче се утисак да је паролу украјинских нациста користио чешће него што је то представљено.

На видеу се види стрелац другог гола за Хрватску у продужетку меча са Русијом, са флашом пива у руци како на исти начин поздравља Украјину у сред Русије, да би онда наставио са «гори Београд».

Занимљиво, своје славље Вида наставља уз песме Томе Здравковића. На снимку се види и Ивица Олић који на кратко поздравља навијаче.

Због повика «Слава Украјини» Огњен Вукојевић је избачен из репрезентације и новчано je кажњен.

РУСКИ НОВИНАР: Следећи пут ПОТОМЦИМА УСТАША пустити «БОЖЕ ПРАВДЕ»!

Хрватски медији пишу да је осим повика “Слава Украјини”, овога пута додао “Београд гори”, и поздрављао пријатеља јер је на крају рекао “Јоване, брате, љуби све, ћао, пуса, бог”. Наводе да се под Београд вероватно мисли на име угоститељског објекта у главном граду Украјине, Кијеву. Вида је с Олићем запевао и песму Томе Здравковића “Кафана је мојa судбина”.

Остаје нејасно када је тачно настао овај видео.

Поклич «слава Украјини»
Израз «слава Украјини» је део слогана националиста УПА-а (Украјинске устаничке армије) и савремених украјинских радикала. У целости звучи овако: «Слава Украјини! Јунацима слава! Слава нацији! Смрт непријатељима!». Присталице Евромајдана активно су користиле тај слоган а настао у периоду Другог светског рата као лозинка-поздрав чланова Организације украјинских националиста и Украјинске устаничке војске, чији лидер је био Степан Бандера.

 

Репрезентација Хрватске је у суботу у Сочију након извођења једанаестераца победила репрезентацију Русије на утакмици четвртине финала Светског првенства у фудбалу. Касније се на интернету појавио снимак на коме одбрамбени играч хрватске репрезентације Домагој Вида узвикује „Слава Украјини“, а члан хрватске делегације Вукојевић додаје: „Ово је победа за Динамо и Украјину“. Оба Хрвата раније су играла за Динамо из Кијева. Хрватски фудбалски савез суспендовао је Вукојевића од даљег рада на Светском првенству у Русији.

 

Телеграф/Далмација данас

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;