Албанци из Прешева, Бујановца и Медвеђе спремају декларацију, поредећи се са Србима на северу КиМ

фото: Танјуг

Албанци са југа Србије гласаће на заједничкој седници скупштине Прешева, Бујановца и Медвеђе, у суботу 14. јула о декларацији којом, како кажу, за себе траже иста права која имају Срби на северу Косова и Метохије. У овом документу овластиће представнике привремених институција јужне српске покрајине Хашима Тачија и Рамуша Харадинаја да у њихово име о овом питању разговарају у оквиру преговора Београда и Приштине под покровитељством Европске уније.

Председник општине Прешево Рагми Мустафа каже за «Новости» да статус Албанаца на југу Србије треба да се реши у Бриселу и да ће за декларацију гласати сви представници албанске мањине.

— Тражимо да се реши питање економског развоја, образовања, не можемо нигде да подигнемо нашу националну заставу… Желимо да се питање реши на миран начин, не мора све да се решава крвопролићем — прича Мустафа, и додаје да и «њихов проблем треба да се реши договором двеју држава, Србије и Косова». Он наводи да им из Београда не решавају проблеме и да их «газе чизмом».

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је у уторак да «свака толеранција има границу» и «да би баш волео да пореди права Срба на Косову и Албанаца на југу Србије».

— Саветујем им да се не играју, свако стрпљење има границу. Реаговаћемо политички, а ако треба и на други начин. Ако мисле да ће провоцирати безбедност и стабилност и да смо ми лака мета, мислим да се варају. Оставите се тога, окрените се политици и дијалогу — навео је Дачић.

Шеф дипломатије је истакао да Приштина неће да испуни оно што је потписано у Бриселу и формира Заједницу српских општина, а «сада се говори о да они траже нека права која немају». Дачић је објаснио да су овакве идеје за издвајање из централне Србије и припајање Косову постојали и пре политичке кризе, као и да на сајту приштинске владе када примају делегације Албанаца са југа Србије наводе да је реч о делегацији «источног Косова».

— Према томе, саветујем Тачија и остале из Приштине да се окрену да раде оно што су се договорили у Бриселу. Ако хоће, ако неће не морају, а ове фатаморгане које желе да праве у Прешеву и на другим странама нека оставе за нека друга времена — поручио је Дачић.

 

Новости

Тагови: ; ; ; ; ; ; ; ;