СРПСКИ ХЕРОЈ који је учествовао у СПАСАВАЊУ У ТАЈЛАНДУ ЗАУВЕК УПИСАН МЕЂУ ХЕРОЈЕ које ће памтити ЦЕО СВЕТ

Иван Караџић, ронилац из Данске, српског порекла, који је учествовао у спасавању дечака заробљених у пећини Там Луанг у Тајланду уписао се заувек међу хероје које ће памтити цео свет. Исцрпљен је, али и задовољан исходом драме за коју нико није смео да са сигурношћу каже да ће имати срећан крај.

– Осећам олакшање – каже Иван за „Новости„. Подршка и хвала му стиже са свих страна. Његови пријатељи и познаници шаљу му поруке на друштвеним мрежама, поносни што је Караџић са својим колегама успео оно за шта су се сви молили протеклих недеља.

Дванаест дечака, чланова фудбалског тима и њихов тренер остали су „заробљени“ у пећини на северу Тајланда 23. јуна, јер су монсунске кише подигле ниво воде. Пуних девет дана се није знало да ли су они уопште и живи.

Рониоци су их тада пронашли на гребену удаљеном око четири километра од улаза у пећину. Они су кренули да истраже пећину, али су остали заробљени када је вода надошла због кише.

Агонија извлачења дечака из пећине трајале је више од две недеље,они су извлачени постепено, по фазама. Операцију су отежавале временске неприлике, а било је неопходно заменити и боце с кисеоником после одређеног времена проведеног у пећини.

До сада невиђена акција спасавања трајала је до 10. јула када су на сигурно извучени и 12. дечак и двадесетпетогодишњи тренер.

 

Извор: Новости