Додик: Људи са списка који је Мунира Субашић предала Немцима, нека се брзо враћају у Српску!

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да ће, након што је Удружење „Мајке Сребренице“ немачком тужиоцу предало списак од 22.000 Срба, у Немачкој кренути хајка на те људе, па би они требало што пре да се врате кући.

Додик: Људи са списка који је Мунира Субашић предала Немцима, нека се брзо враћају у Српску!

Поводом најаве предсједника Удружења „Мајке Сребренице“ Мунире Субашић да ће затражити да сви са тог списка који су тренутно у Немачкој одговарају у тој земљи, а не у БиХ, Додик истиче да немачко правосуђе нема надлежност над овим просторима.

„Сада ће очигледно бити хајка према тим људима. Оно што они треба да ураде је да се што прије врате кућама. На тај начин правосуђе Њемачке овдје неће моћи ништа да учини по том основу“, рекао је Додик за ТВ „Пинк“.

Овакав потез, наводи „Пинк“, са списком Додик види као провокацију и манипулацију, те истиче да је то иживљавање над људима чија имена су на списку, који Српска не признаје, будући да је под притиском радила Комисија за истраживање догађаја у Сребреници, коју је 2003. године формирала тадашња Влада Српске.

„Реч је о једном извештају Владе који је био лажан и није био истинит. Био је урађен под притиском и наметнут од међународне заједнице, што они сада користе и злоупотребљавају“, навео је Додик.

Према његовим речима, тамо су описани сви они који су били у било којој јединици на том простору, па и људи који нису имали одговорност за било шта.

На списку који је предсједник Удружења „Мајке Сребренице“ предала њемачком тужиоцу налазе се имена 22.000 Срба, па чак и оних који нису имали никакве везе са ратним дејствима од кувара, па до чистачице.

Коментари: