У Метрополитен музеју у Њујорку од 20. јула ће на Одељењу древне египатске уметности бити изложен раскошно украшен позлаћени саркофаг из првог века пре нове ере, у оквиру изложбе «Неџеманх и његов позлаћени саркофаг», која ће моћи да се разгледа до 21. априла 2019. године.

Egyptian Art at Metropolitan Museum of Art New York

У саопштењу Метрополитена упућеног Тањугу, наводи се да ће ова изложба обухватити још 70 артефаката са истог лоикалитета где је наћен овај изузетно скупоцен саркофаг израђен за свештеника на високом положају у храму божанства Херишеф са главом овна у Хераклеополису.

Изложба ће бити тако постављена да осветли улогу Неџеманха као свештеника, да опише његову сахрану, израду саркофага. Саркофаг је израђен од слојева тканине слепљених да постану веома крути да се могу обликовати према лику и телу покојника.

Egyptian Art at Metropolitan Museum of Art New York

Слике на сакофагу рађене у плитком рељефу илуструју живот покојника, а позлата материјала од кога је израђен саркофаг треба да покојнику помогне да се лакше поново «роди» на оном свету.

Унутрашња страна саркофага је обложена танким слојем сребра. Злато и сребро су у древном Египту симболизовали су кости и месо покојника.

Саркофаг је изузетно добро сачуван и налази се у центру изложбе а стручњаци су га оценили као ретко леп пример египатске уметности.

На ова два приложена снимка можете погледати како изгледа одељење древне египатске уметности у Метрополитен музеју у Њујорку:

 

 

Тагови: ; ; ;