Грчки конзервативни опозициони лидер Киријакос Мицотакис оптужио је коалициону владу да је одустала од «најјачег адута» у спору у вези с именом Македоније, тиме што је уклонила приговоре Атине везане за чланство те бивше југословенске републике у НАТО.

 euGreeka

Пре три недеље у Преспи, премијер Алексис Ципрас и министар одбране Панос Каменос признали су наводну македонску националност и језик. То се догодило упркос тоталном противљењу — рекао бих негодовању — становништва — рекао је Мицотакис, пренео је грчки лист Катимерини.

— У то време смо водили битку у парламенту да спречимо такав развој догађаја, упозоравали на негативне последице које ће то имати, веома брзо — додао је Мицотакис.

Како је истакао, Ципрас и Каменос отворили су у Бриселу суседној држави врата чланства у НАТО.

 Тиме су одустали од грчког најјачег адута који је био званична линија политике више од 27 година — нагласио је лидер Нове демократије.

Ципрасу и Каменосу ће ускоро судити због тога грчки народ, закључио је Мицотакис.

Македонија очекује ове недеље да буде формално позвана у НАТО савез.

Она ће постати чланица НАТО само ако прихвати ново име договорено споразумом између Атине и Скопља — Република Северна Македонија, а преостаје да ново име прихвате и грађани, навео је Катимерини.

Тагови: ; ; ;